Tele van a Pilis málnával és szederrel, napi két kilót szedhetünk ingyen az erdei gyümölcsökből

2018. július 23. 14:02
A Pilisi Parkerdő magasabban fekvő területein rekordmennyiségű erdei gyümölcs termett az idei évben. A természetjárók június-július fordulóján rég nem látott tömegű málnával találkozhattak a Dobogókő környéki erdőkben, a parkerdő munkatársai szerint augusztusra rekordnak számító szedertermés is várható. A Pilisbe indulóknak tehát érdemes figyelniük a gyümölcsök érésére, és kosarat, vagy egy kisebb dobozt vinni a túrára, amibe napi két kilónyi bogyót kedvükre szüretelhetnek

Nemcsak az időjárás kedvezett a bogyós gyümölcsöknek a főváros környéki kirándulóhelyeken, hanem a Pilisi Parkerdőben történt 2014. évi jégkárral is összefüggésbe hozható az idei kiváló termés.

A négy évvel ezelőtti katasztrófában megsérült fák lombkoronájának záródása ugyanis annyira lecsökkent, hogy az alattuk élő lágyszárú- és cserjefajok még több fényhez, nedvességhez és tápanyaghoz jutottak, ami többek között a nagy mennyiségű málna- és szedertermést is biztosítja.

Mindkét vadon termő gyümölcs őshonos a Pilisi Parkerdő területén, és pont az a magasabban fekvő régió biztosítja számukra a legjobb életfeltételeket, amit a jégkár a legerősebben érintett. Az elmúlt években ezért ezek a növények gyorsan elszaporodtak, és a nyár eleji csapadékos, de meleg időjárásnak köszönhetően rekordnagyságú termést hoztak.

Az erdei gyümölcsök a Pilisi Parkerdő területén a legalapvetőbb szabályok betartásával szabadon szedhetők.

parkerdo.hu, fabook.oee.hu

Gyümölcsökre, gyógynövényekre, vagy a gombákra egyaránt vonatkozik, hogy csak személyes fogyasztásra gyűjthetők, naponta és fejenként legfeljebb két kilogramm mennyiségben. Aki ennél többet szeretne felhasználni, vagy netalántán értékesíteni szeretné az erdőben szedett gyümölcsöket, azoknak a Pilisi Parkerdő helyi erdészetének írásos engedélyére van szüksége. A részletes szabályok a parkerdo.hu oldalon is olvashatók.

A júliusban érő málna, és az augusztusban szedhető szeder is sokféleképpen hasznosítható. Azon túl, hogy a túra során üdítő csemegének számítanak, ízletes lekvár vagy szörp készíthető belőlük, de hosszabb távon akár fagyasztva is tartósíthatóak.

Érdemes kísérletezni a vegyes lekvárok készítésével is, amikor a hagyományos gyümölcslekvárokhoz vadgyümölcsöket keverünk, így adva különleges ízt a készítményeknek.

A gyümölcsérés időszakában a Pilisi Parkerdő erdei iskoláinak programjában is szerepel a lekvárfőzés, így például a visegrádi Mogyoró-hegyen található Madas László Erdészeti Erdei Iskolában táborozó csoportok folyamatosan készítik az újabb és újabb üveg lekvárokat, amit aztán nemcsak közösen kóstolnak meg, hanem az őszi és a téli időszakban érkező látogatók is fogyaszthatják.

 

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

A jövő élelmiszergazdasága a tudásra és az innovációra épül

2016. november 03. 08:33
Magyarország Kormánya a gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható, egészséges és minőségi élelmiszert előállító mezőgazdaságban látja a jövőt, amely teljesítményének és hozzáadott értékének folyamatos növelése révén aktívan hozzájárul a nemzetgazdaság fejlődéséhez, valamint a vidéki térségek munkahelyeinek gyarapításához - mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Agrárgazdasági Tanács rendkívüli ülésén.

Három forintért és a túlélésért szállnak harcba a hazai malmok

2017. március 09. 08:32
Márciusban próbálkozik meg várhatóan áremelésekkel a hazai malmok többsége. A vállalkozások 5 százalék körüli mértékben drágítanák a lisztet, ami kilónként 2-3 forintos árnövelésnek felelne meg a jelenlegi átadási árakhoz képest. Az áremelésekre azért lenne szükség, mert veszteségessé válna a termelés az idei kötelező béremelések miatt, de a gyilkos iparági verseny nehezíti az árváltoztatásokat.