Tényleg leállnak az uniós pénzek? - Reagált a Miniszterelnökség

2016. október 07. 07:56
A magyar uniós pályázati rendszert jelenleg a négyfokozatú skálán a második kategóriába sorolja az Európai Bizottság és a brüsszeli illetékesek jelzése szerint a most készülő jelentésben is ebben a kategóriában marad - jelezte a Portfolio-nak Csepreghy Nándor a lap ma reggeli cikke nyomán. A Miniszterelnökség miniszter-helyettesének szavai tehát a cikk azon forgatókönyvét jelentenék, hogy "nincs különösebb gond magyar szempontból" és nem történik meg a brüsszeli kifizetések automatikus felfüggesztése. Elismerte, hogy valóban több területen vannak viták a Bizottsággal és felvázolta, hogy mi a magyar álláspont.

Csepreghy hangsúlyozta: nem rendszerszintű ellenőrzést végzett a Bizottság, hanem csak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) irányítási és kontroll mechanizmusait, annak Irányító Hatóságát érintette a vizsgálat. Éppen emiatt ha a vizsgálat során a hármas fokozatba sorolná a rendszer értékelését a Bizottság, akkor sem következne be minden Operatív Programot érintő (ún. horizontális) forrásfelfüggesztés, mert az csak a negyedik fokozatnál lépne életbe. 

A tárca helyettes vezetője a készülő brüsszeli jelentés kapcsán azt mondta:

a Bizottság illetékesei arról tájékoztattak bennünket, hogy a második kategóriában hagyják a besorolásunkat.

Ez tehát azt jelentené, hogy csak kisebb problémákat lát a Bizottság az érintett terület irányítási és kontroll mechanizmusaiban, így az idézett cikk azon forgatókönyve lenne érvényes, miszerint "nincs különösebb gond magyar szempontból. Elkezdhetjük nagy tételben kiküldeni az itthoni beruházások számláit, amelyeket a Bizottság a saját kifizetési rendje szerint szépen elkezd majd utólag megtéríteni nekünk". 

Csepreghy Nándor ugyanakkor elismerte: valóban felvetette a Bizottság a kiemelt eljárásrend szerinti uniós pályázatok magas számát. Ennek kapcsán a magyar álláspont az, hogy még az így (kormányhatározattal) kijelölt várható nyertes pályázóknak is ugyanúgy meg kell felelnie a közbeszerzési és egyéb szabályoknak. Emellett az is lényeges, hogy bizonyos kijelölt állami szereplők nem helyettesíthetők mással, így például a fiatalok foglalkoztatását segítő állami intézményhálózat. 

A Miniszterelnökség helyettes vezetője a Portfolio cikkében szintén felvetett téma, az Irányító Hatóságok független döntéshozatalának esetleges sérülése, kapcsán azt hangsúlyozta: a magyar jogszabályok garantálják ennek az uniós elvárásnak a teljesülését, így tehát ez nem lehet vita tárgya. Azt is hozzátette: arra is van jogszabályi lehetősége az IH-vezetőknek, hogy az állami projektértékelői rendszerben készülő értékeléseket felülbírálják, tehát ezen a területen sem sérül az IH-k függetlensége. 

Tájékoztatása szerint a Bizottság a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szervezetének minisztériumok alá betagozódását is felvetette a problémák között. Csepreghy ennek kapcsán leszögezte:

ha ezt a megoldást most kérdőjelezik meg, akkor eddig miért nem volt vele baj? Ennek a területnek a vitája kapcsán úgy fogalmazott: a szervezeti-integritási kérdések számunkra értelmezhetetlenek.

A Miniszterelnökség kiadott egy közleményt is az MTI-nek, amelyben a fentieken túl a legfontosabb információ, hogy a tárca várakozásai szerint a GINOP-ról készített bizottsági értékelés eredménye és így a besorolás legkorábban januárra várható.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Fazekasék nem engedik, hogy Brüsszel bevándorlókra költsön

2016. szeptember 05. 08:22
Hosszú távon fenn kell tartani a magyar gazdák érdekeit szolgáló uniós agrártámogatási rendszert Magyarország álláspontja szerint. Az agrárforrások nem csoportosíthatók át a bevándorlási kérdés kezelésére, vagy például „rovarfehérjékre épülő húsféleségek előállítására”.

Takarításhoz miért nem kapom meg a garantált bérminimumot?

2018. március 20. 13:02
Általános iskolában takarítok teljes munkaidőben. Munkatársamnak érettségije van, ő szakmunkás munkabért kap míg én minimálbért. A takarítói állás nem igényelt eddig magasabb végzettséget. Ha végzettséget nem igényel a takarítás, akkor a munkáltatóm hogy tehet bérkülönbséget kettőnk között? Azt ígérték, ha elvégzek egy OKJ-s tanfolyamot akkor én is megkapom, de ha nem kell a takarításhoz?