Tisztes munka világnapja

2021. október 08. 08:56
Kevés olyan nap van az évben amikor ténylegesen a munkavállalók kerülnek a középpontba. A COVID 19 okozta válság határokon átívelő hatásai még inkább arra ösztönöznek minket, hogy az idei október 7-én megkongassuk a vészharangokat!
Tisztes munka világnapja

200 millió munkahely szűnt meg a pandémia miatt – áll az ITUC (Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség) adataiban. A Tisztes munka világnapja alkalmából a foglalkoztatás és a jövő munkavállalóinak kérdése vetődik fel legerőteljesebben.

Az ITUC 575 millió munkahely létrehozását követeli a kormányoktól 2030-ig. A digitalizáció kiszorítja a képzetleneket a munkerőpiacról. Ennek felismerésében a kormányok elsődleges szerepe az oktatás fejlesztésében és a fiatalok, gyerekek minél szélesebb körben való képzésében van.

A Tisztes munka világnapja alkalmából minden évben felemeljük szavunkat a gyermekmunka, és a nők hátrányos megkülönböztetése ellen.

Magyarországon az elmúlt 10 évben – a világ több országához hasonlóan – romlottak a munkavállalók jogai. Kiszolgáltatottabbá váltunk a munkáltatókkal szemben. A sztrájkhoz való jog mellett a munkához való jog is jelentősen sérült.

A nők és férfiak közötti jövedelemkülönbségek problémáját a kormányok nem oldották meg még a mai napig sem. Nem lehet nem észrevenni, hogy a nők esélyei sokkal rosszabbak a munkaerőpiacon mint a férfiaké. Megbízható adatok híján igazából a probléma nagyságát sem érzékeljük, de egyes becslések szerint a nők -miután sokkal kisebb fizetést kapnak- akár két hónapot is ingyen dolgozhatnak ugyanolyan munkakörben a férfiakhoz képest. Ez rendszerszintű probléma, amelyet fel kell számolni.

A Tisztes munka világnapján azt üzenjük, hogy a munkavállók kiszolgáltatottságát, a munkahelyek biztonságosabbá tételét nem lehet szakszervezetek nélkül megváltoztatni.

Szervezkedni, a szakszervezetek közösségét megerősíteni! Ez a megoldás az erősebb érdekképviseletért, a kiszolgáltatottsággal szemben a kollektív szerződések megkötéséért.

www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Azonnali hatállyal elküldhető a sértegető, agresszív munkavállaló

2019. június 03. 09:33
A Kúria 2019. május 10. napján közzétett Mfv.I.10.383/2017. számú döntésében megállapította, hogy azonnali hatállyal elbocsájtható az a munkavállaló, aki a munkatársaival, feletteseivel megengedhetetlen stílusban kommunikál, őket sértegeti, azaz aki együttműködési kötelezettségét durván megsérti. Nézzük a döntés részleteit:

Nem éri meg lojálisnak lenni?

2019. augusztus 22. 10:41
Aki a jelenlegi feszes munkaerő-piaci helyzetet ügyesen használja ki, jól tárgyal, az többszöri munkahelyváltással akár jelentősen magasabb fizetést alkudhat ki magának, mintha kitartott volna lojálisan a cége mellett. A munkaerőhiány lehetővé teszi, hogy a munkavállalók könnyebben váltsanak, hiszen legtöbbükre van kereslet, sőt egyes munkakörökben, pozíciókban a cégek egymásra licitálva versengenek értük, csábítják el őket egymástól. A jelenlegi helyzetben valójában maguk a cégek gerjesztik a fluktuációt? Hogyan lehet mégis megbecsülni a lojális munkavállalót? HR szakembert és fluktuáció szakértőt kérdeztünk.