Tisztes munka világnapja

2021. október 08. 08:56
Kevés olyan nap van az évben amikor ténylegesen a munkavállalók kerülnek a középpontba. A COVID 19 okozta válság határokon átívelő hatásai még inkább arra ösztönöznek minket, hogy az idei október 7-én megkongassuk a vészharangokat!
Tisztes munka világnapja

200 millió munkahely szűnt meg a pandémia miatt – áll az ITUC (Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség) adataiban. A Tisztes munka világnapja alkalmából a foglalkoztatás és a jövő munkavállalóinak kérdése vetődik fel legerőteljesebben.

Az ITUC 575 millió munkahely létrehozását követeli a kormányoktól 2030-ig. A digitalizáció kiszorítja a képzetleneket a munkerőpiacról. Ennek felismerésében a kormányok elsődleges szerepe az oktatás fejlesztésében és a fiatalok, gyerekek minél szélesebb körben való képzésében van.

A Tisztes munka világnapja alkalmából minden évben felemeljük szavunkat a gyermekmunka, és a nők hátrányos megkülönböztetése ellen.

Magyarországon az elmúlt 10 évben – a világ több országához hasonlóan – romlottak a munkavállalók jogai. Kiszolgáltatottabbá váltunk a munkáltatókkal szemben. A sztrájkhoz való jog mellett a munkához való jog is jelentősen sérült.

A nők és férfiak közötti jövedelemkülönbségek problémáját a kormányok nem oldották meg még a mai napig sem. Nem lehet nem észrevenni, hogy a nők esélyei sokkal rosszabbak a munkaerőpiacon mint a férfiaké. Megbízható adatok híján igazából a probléma nagyságát sem érzékeljük, de egyes becslések szerint a nők -miután sokkal kisebb fizetést kapnak- akár két hónapot is ingyen dolgozhatnak ugyanolyan munkakörben a férfiakhoz képest. Ez rendszerszintű probléma, amelyet fel kell számolni.

A Tisztes munka világnapján azt üzenjük, hogy a munkavállók kiszolgáltatottságát, a munkahelyek biztonságosabbá tételét nem lehet szakszervezetek nélkül megváltoztatni.

Szervezkedni, a szakszervezetek közösségét megerősíteni! Ez a megoldás az erősebb érdekképviseletért, a kiszolgáltatottsággal szemben a kollektív szerződések megkötéséért.

www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Hogyan küzd a munkaerőpiac a járványhelyzettel?

2020. október 28. 07:56
Egy friss kutatás szerint a pandémia idején az elbocsátások mellett a munkakör-áthelyezést élik meg a munkavállalók a legnehezebben, és leginkább a megfelelő kommunikációt hiányolják. A home office és a rugalmas munkavégzés viszont széles körben elfogadott.

Biztos támogatás

2020. április 04. 07:48
2020. április 2-án az Európai Bizottság elfogadta azt a munkanélküliség kockázatának enyhítését célzó Tanácsi rendeletről szóló javaslatot, amely egy átmeneti európai támogatási eszköz (SURE) létrehozásáról szól a COVID-19 vírusjárvány okán kialakult vészhelyzetben.