Tisztul a kép az Agrárminisztérium feladatairól

2018. május 25. 06:28
Az új kormány beiktatása után a Magyar Közlönyben megjelent az egyes tárcák – így az Agrárminisztérium –, illetve vezetőinek feladat- és hatásköreit felsoroló rendelet. Közben a héten kinevezték a tárca szakterületeiért felelős államtitkárokat is

A rendelet szerint az agrárminiszter felel az agrárpolitikáért, az agrár-vidékfejlesztésért, az élelmiszerlánc-felügyeletért, az élelmiszeriparért, az erdőgazdálkodásért, a földügyért, a halgazdálkodásért, az ingatlan-nyilvántartásért, a környezetvédelemért, a természetvédelemért, a térképészetért és a vadgazdálkodásért.

A miniszter az agrárpolitikáért való felelőssége keretében többek ellátja az Európai Unió közös agrárpolitikája II. pilléréből nyújtott agrár-vidékfejlesztési támogatásokkal, továbbá az Európai Unió közös halászati politikájával kapcsolatos szakpolitikai feladatokat, előkészíti az Európai Unió közös agrárpolitikája I. és II. pilléréből, valamint a kizárólag hazai forrásból nyújtott agrár-vidékfejlesztési támogatásokra vonatkozó jogszabályokat, együttműködik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, illetve ellátja a mezőgazdasági vízhasznosítással kapcsolatos kormányzati feladatokat is. A mezőgazdaság szempontjából fontos vízügy többi része (vízgazdálkodás, vízügyi igazgatási szervek irányítása, vízvédelem) a Belügyminisztériumhoz tartozik majd.

– Szoros együttműködésre készülünk a BM-mel. A miniszterelnök úrral abban állapodtunk meg, hogy mivel a belügynek rendszere és eszközei vannak a csatornák kiépítésére és karbantartására, ez ott marad, de a BM hatásköre csak addig tart, amíg a víz elér a gazdák birtokáig. Onnan kezdve az agrárminisztérium által felállítandó öntözési ügynökség határozná meg azt a jogszabályi környezetet, amely alapján a gazdák hozzájutnak a vízhez – nyilatkozta a Nagy István miniszter a Világgazdaságnak a két tárca vízügyeket érintő kapcsolatáról.

Az élelmiszeripar, illetve a teljes agrárgazdaság számára fontos adópolitikai – benne az általános forgalmi adóra vonatkozó elképzelések –, valamint a foglalkoztatáspolitikai feladatokat a Pénzügyminisztérium látja el.

Az államtitkárok

Áder János köztársasági elnök kedden az Országház épületében kinevezte Orbán Viktor negyedik kormányának államtitkárait, akik egyúttal hivatali esküjüket is letették. Az Agrárminisztérium államtitkárává kinevezte

 

 
Fotó: MTI

 

Farkas Sándort (parlamenti államtitkár),

 

 
Fotó: MTI

 

Bitay Márton Örsöt (állami földekért felelős államtitkár),

 

 
Fotó: MTI

 

dr. Feldman Zsoltot (agrárgazdasági államtitkár),

 

 
Fotó: MTI

 

Kis Miklós Zsoltot (vidékfejlesztési államtitkár),

 

 
Fotó: MTI

 

dr. Rácz Andrást (környezetvédelmi államtitkár),

 

 
Fotó: MTI

 

Tomasitz Istvánt (közigazgatási államtitkár) és

Zsigó Róbertet (élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár).

 

magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyar tojás jó tojás!

2016. október 28. 12:23
Teljes biztonsággal fogyaszthatók és jó minőségűek a magyar termelésből származó étkezési tojások – közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) annak kapcsán, hogy szalmonellával fertőzött lengyel tojások kerültek az európai piacra.
 

Vonzóbb lenne az agrár életforma

2017. január 30. 11:03
A fiatal gazdák márciustól csaknem harmincnyolcmilliárd forintra pályázhatnak, és kedvezményes hitelekkel is segítik őket