Több hitelhez juthat, aki a mezőgazdaságból él

2016. október 26. 07:50
Tovább bővül a hitelfelvétel lehetősége - a számítások szerint mintegy 50 milliárd forinttal - a magyar agráriumban a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) számára - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára egy szakmai háttérbeszélgetésen.

Czerván György azt követően beszélt erről, hogy az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) együttműködési megállapodást kötött az Európai Beruházási Alappal (EIF). Az EIF és az AVHGA megállapodása a gazdálkodók finanszírozását tovább bővíti, mégpedig úgy, hogy az EIF által biztosított viszontgarancia kiváltja a magyar költségvetési viszontgaranciát. 
 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


Megtakarítás a költségvetésnek

Ez a magyar költségvetés számára 900 millió forint megtakarítást eredményez, és további előny, hogy emiatt a konstrukció keretében kötött ügyletek nem minősülnek állami támogatásnak. A COSME program így rendkívül előnyös a magyar gazdálkodók számára, mivel finanszírozási előnyöket biztosít számukra.

Kedvező fordulat tapasztalható a mezőgazdasági vállalkozások hitelezésében, amely megfigyelhető egyrészt az állománynövekedésben, másrészt a hitelfelvevők összetételének változásában – fogalmazott Czerván György. Miközben a nemzetgazdaság társas vállalkozásainak hitelállománya 2011-ről és 2015-re 23 százalékkal csökkent, a mezőgazdasági vállalkozásoké 12 százalékkal bővült. A hitelállomány 2012-től kezdve fokozatosan emelkedett, és 2015-ben az egyéni és a társas vállalkozások hiteleinek együttes összege már meghaladta a 472 milliárd forintot.

Több hitel az egyéni gazdaságoknál

Az egyéni gazdaságok hitelállománya 51 százalékkal nőtt, és ez Czerván György szerint a banki bizalom növekedését jelzi. A nemzetgazdasági ágak közül pedig itt a legalacsonyabb csődráta 1,9 százalék, a 2011-es 67 százalékról 76 százalékra nőtt az éven túli hitelek részaránya. 

Az élelmiszeripar a teljes nemzetgazdasági hitelállományból 2011-ben kevesebb, mint 5 százalékkal részesedett, de 2015-ben megközelítette a 390 milliárd forintot, ami 6,6 százalékos részesedésnek felel meg. Öt év alatt 80 milliárd forinttal nőtt az éven túli hitelek állománya, részarányuk 42 százalékról 62 százalékra emelkedett, a devizaalapú hitel állománya pedig 44-ről 37 százalékra mérséklődött. 

Tarolt a növekedési hitelprogram

A mezőgazdaság szeptember végéig mintegy 20 százalékban, több mint 434 milliárd forint összegben részesedett a növekedési hitelprogram forrásaiból. Az igénybevett források mintegy 60 százaléka - 280 milliárd forint - beruházási célokat szolgált.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a kedvezőtlen piaci körülmények között működő tej- és sertéságazat vállalkozásai kiemelt támogatáshoz juthatnak. Így például az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelhez kapcsolódóan 100 százalékos kamattámogatást, 100 százalékos kezességi díj támogatást, valamint költségtámogatást vehetnek igénybe a tejhasznú tehén, és a sertéstartással foglalkozó kis-és középvállalkozások. Ez a támogatás december 31-ig benyújtott hitelkérelmek alapján megkötött, legfeljebb 1 éves futamidejű legfeljebb 50 millió forint összegű új hitelszerződésekhez vehető igénybe.

Kell az intézményi garancia

Az intézményi kezességvállalásnak - ilyen az AVHGA - kulcsszerepe van az agrárszektor hitelezésében. Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány 1991 óta segíti készfizető kezességével a mezőgazdaságban és a kapcsolódó ágazatokban működő mikro-, kis- és középvállalkozások hitelhez jutását.

Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a COSME viszontgarancia hozzájárul ahhoz, hogy az AVHGA minél több mikro-, kis- és középvállalkozás számára biztosítsa a hitelhez jutást. Az alapítvány így könnyíti meg hitelhez jutást olyan gazdálkodók számára is, akik méretüknél, hitelmúltjuknál vagy egyedi kockázatuknál fogva nem hitelképesek a hagyományos finanszírozási rendszerben.

Hitelkezesség és EU-s források

A COSME program által viszontgarantált alapítványi kezességet a vállalkozások forgóeszköz-, folyószámla- és beruházási hitelhez, valamint bankgaranciához is igénybe vehetik. A program 50 százalékos mértékű viszontgaranciát biztosít, amit az alapítvány saját forrásával kiegészíthet. Így 80 százalékos mértékű kezességvállalást is lehetővé tesz a kkv-k számára. Ez pedig egyedülálló módon kombinálja az EU-s forrást a hitelkezességgel. 

A COSME viszontgarancia nem minősül állami támogatásnak, nem terheli a vállalkozás által az uniós szabályok szerint igénybe vehető 15 000 eurós támogatási keretet. Így lehetővé válik, hogy a jövőben a vállalkozás további kedvezményes hitelprogramban vegyen részt, olcsó forráshoz jusson, kedvezőbb hitelkondíciót érjen el, vagy vissza nem térítendő támogatásra pályázzon.

Növekvő garantált hitelösszeg

Herczegh András kitért arra, hogy az alapítvány által garantált hitelek volumene és a hitelügyletek száma évről-évre nő. Míg 2010 elején 4725, addig ez év szeptember 30-án 14 216 készfizető kezességi szerződése volt az AVHGA-nak. A kezességgel biztosított hitelek összege 206,5 milliárd forintot tett ki szeptember 30-án, és az elmúlt 7 év alatt több mint a duplájára emelkedett.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Mi a helyzet az illegális kutakkal?

2016. augusztus 17. 08:04
A 2016. június 4. előtt illegálisan kialakított kút fennmaradását bírságmentesen lehet engedélyeztetni az illetékes vízügyi hatóságoknál 2018 végéig. Az ehhez szükséges jogszabályi változás most lehetővé teszi, hogy az engedély nélkül kialakított vízilétesítményeket legalizálják. A törvénymódosítás továbbá azt is lehetővé teszi, hogy a legálissá vált kutakkal európai uniós forrásokra is pályázhassanak.

A gépi kávétól a falusi vendégasztalig – lakossági felmérés az élelmiszerlánc-biztonságról

2017. október 18. 08:05
Olvasóink segítségét kérjük, hogy megtudjuk a felnőtt lakosság élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos véleményét. Kérdőívünkben kíváncsiak vagyunk, írnak-e bevásárlólistát a magyarok, és ki szeretnénk deríteni azt is, nagyobb arányban vesznek-e hazai élelmiszert, mint korábban.