Több mint 1300 kg terméket vont ki a forgalomból a Nébih

2018. március 27. 09:15
Egyszerre két, egy kállósemjéni és egy nagykállói helyszínen tartottak ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felkérésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A vizsgálatot a NAV több hetes felderítő, kockázatelemző munkája előzte meg. A Nébih ellenőrei a két helyszínen összesen több mint 1300 kg terméket foglaltak le, amelyek között jelöletlen, lejárt és nem nyomon követhető tételek is akadtak.

2018. március 9-én egyszerre két helyszínen tartottak közös ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóság Rendészeti Főosztálya, valamint a Nébih szakemberei. A vizsgálat, amit a NAV felderítő, kockázatelemző munkája előzött meg, egy cég kállósemjéni, valamint egy egyéni vállalkozó nagykállói kereskedelmi egységét érintette.

A kállósemjéni helyszínen, élelmiszeripari tevékenységre alkalmatlan épületekben, kolbászok és sertéshúsok füstölése, pácolása, valamint sertészsír és tepertő készítése zajlott, emellett fagyasztott sertés- és baromfitermékeket is találtak az ellenőrök. Az élelmiszerek egy, az ügyfél elmondása szerint, a család vállalkozásában működtetett húsboltból származtak. A helyszínen fellelt, összesen 1169,5 kg-nyi élelmiszer azonban jelöletlen volt és nyomon követési dokumentációt nem vezettek az egységben, ezért a termékek eredetére vonatkozó nyilatkozatot nem lehetett igazolni.

A nagykállói vállalkozás egy „hentesáru szaküzlet és élelmiszer vegyesbolt” volt. Itt elsősorban az élelmiszer tárolására vonatkozó élelmiszerhigiéniai hiányosságokat tapasztaltak a Nébih szakemberei. Emellett az egységben 72 tétel, összesen 169,6 kg-nyi lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű, továbbá nem nyomon követhető élelmiszert is találtak a szakemberek. Az élelmiszerek között jelentős mennyiségben voltak édesipari termékek és húskészítmények is, amiket a hatóság a helyszínen azonnali hatállyal kivont a forgalomból, ismételt forgalomba hozatalukat megtiltotta, valamint elrendelte az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
képek tömörítve

 

Az ellenőrzések során készült fényképek

portal.nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyar mezőgazdaság méltó seregszemléje

2018. augusztus 13. 07:50
Augusztus 10-én, pénteken nyílt meg és vasárnapig tart az idei, sorrendben 25. Szentlőrinci Gazdanapok rendezvény.

A munkaügyi felügyelet megerősítéséről és a feketemunka elleni fellépésről egyeztettek

2016. december 14. 08:59
A jogszerű és biztonságos foglalkoztatásról egyeztettek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) Budapesti Regionális Irodájának közös tripartit szemináriumán Budapesten - közölte az NGM kedden a kormány.hu honlapon.