Több mint 2 milliárdért vennék meg a Mezőhegyesi Ménesbirtokot

2016. október 13. 07:50
2,1 milliárd forint szán a kormány a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. törzsrészvény-csomagjának állami megvásárlására. Mezőhegyesen minta- és tangazdaságként akarják újjászervezni a ménesbirtokot.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. száz százalékos tulajdonát megtestesítő törzsrészvény-csomagjának állami megvételére 2,1 milliárd forintot csoportosítanak át a Miniszterelnökséghez. Az ügyletről - a tulajdonos eladási szándéka esetén - a nemzeti fejlesztési miniszternek és a Miniszterelnökséget vezető miniszternek együtt kell gondoskodnia, a részesedés megszerzésével kapcsolatos eljárás lefolytatásával és az adásvételi szerződés megkötésével a Miniszterelnökséget vezető minisztert bízta meg a kormány.

Mint ismert, az Országgyűlés az idén nyáron fogadott el törvényt arról, hogy Mezőhegyesen az állami ménes fejlesztésével, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. földjeit is felhasználva, az állam mintagazdaságot hoz létre. A kormány indoklása szerint a törvény célja Magyarország egyik legjelentősebb mezőgazdasági területének megóvása és fejlesztése, a hagyományokra épülő, de korszerű technológiákat alkalmazó mezőgazdasági gazdálkodás elősegítésével. A kabinet jelentős ménesállományt hozna létre a Magyarországon honos lófajtákból, továbbá a térség oktatásának és turisztikájának fellendítését is célul tűzte ki, a tangazdaság agrárképzési gyakorlati hely lesz.

A Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálására még az év elején kormánybiztost neveztek ki Farkas Sándor fideszes képviselő személyében. A kormányzat ígéretet tett arra, hogy gondoskodik az érintett több száz dolgozóról. A tangazdaság létrehozása érdekében felfüggesztették a térségben meghirdetett földterületek eladását és felülvizsgálták a földbérleti szerződéseket is, az érintett gazdák kártalanításával.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyre inkább betartják a munkavédelmi szabályokat

2017. augusztus 23. 08:16
Enyhe javulás tapasztalható a munkavédelmi szabályok betartásában az első félévben az előző év azonos időszakához képest.

Nem minden védett tulajdonság, ami annak látszik

2018. október 18. 12:43
A múlt héten arról írtam, hogy az egyenlő bánásmód követelményének megsértése egy felmondásnál két okból is fontos. Egyrészt egy egyébként, a szokásos szempontok szerint jogszerű felmondás ellenére el lehet bukni a munkaügyi pert, ha a munkáltató megszegi a diszkrimináció tilalmát. Másrészt, ilyen esetben a munkavállaló kérheti, hogy helyezzék vissza a munkakörébe. A mai posztom arról szól, hogy mi is az a védett tulajdonság.