Több növényvédőszer fogy

2018. május 29. 07:41
A korábbinál is nagyobb erővel igyekeznek megvédeni a termést a különböző kártevőktől és betegségektől a gazdálkodók. A forgalmazók áprilisban az előző havinál is több növényvédő szert adtak el.

Nagy tételben vásárolják a növényvédő szereket a gazdák, áprilisban a többszörösét adták el a forgalmazók a korábbi mennyiségnek. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint a növényvédő szerek iránti kereslet az esztendő negyedik hónapjában tovább nőtt, vannak olyan készítmények, amelyekből ötször annyit adtak el a forgalmazók és kereskedők, mint márciusban.

Az elmúlt hónaphoz képest áprilisban a gombaölő szerek forgalma 8-9-szeresére emelkedett. Az eladott rovarölő készítmények mennyisége a legtöbb termék esetében ötször nagyobb volt, mint márciusban. A gyomirtókból is hatalmas tételeket vásároltak a gazdák, elsősorban a kukorica- és napraforgóvetésekben használt anyagok forgalma erősödött: ezeknél a szereknél a forgalom akár az előző havi értéknél huszonötször magasabb volt.

Egyes hatóanyagokhoz a korábbinál is olcsóbban lehetett hozzájutni áprilisban
Fotó: MTI

Az AKI adatai szerint az élénkülő kereslet ellenére a növényvédő szerek nem lettek drágábbak, sőt egyes hatóanyagokhoz még a korábbinál is olcsóbban lehetett hozzájutni a középső tavaszi hónapban.

A növényvédő szerekkel ellentétben a gazdák idén kevesebb műtrágyát vásároltak, az elmúlt év első négy hónapjában 6 százalékkal több műtrágyát adtak el a kereskedők, mint idén január és április között. Az egyszerű műtrágyákból az előző hónaphoz képest változatlan mennyiség fogyott 2018 áprilisában, az összetett műtrágyák közt azonban volt olyan termék, amelynek forgalma a felére csökkent.

A következő hónapban várhatóan tovább mérséklődik az eladott mennyiség, a tavaszi vetések végeztével ugyanis már csak a vegetatív fejlődéshez szükséges tápanyagokat használják a gazdák. Az árak a visszafogott kereslet ellenére jellem­zően tovább emelkedtek a hazai piacon.

A megnövekedett forgalom minden bizonnyal összefügg azzal, hogy az idén számos kártevő ellen kell védekez­niük a termelőknek. Az Agroinform.hu elemzése szerint az egyik legnagyobb problémát a levéltetvek elszaporodása jelenti. Az apró rovarok különböző fajtái az ősszel elvetett kalászosokban ugyanúgy jelen vannak, mint a gyümölcsültetvényeken. Az almáskertekben a legjelentősebb kártevők egyike, a vértetű is megjelent.

A kiadós záporok utáni párás levegő kedvez a különböző betegségek terjedésének is, a kalászosokban egyebek mellett a fuzárium ellen kell védekezniük a termelőknek, míg a szőlőskertekben a peronoszpóra okozhat károkat.

magyarhirlap.hu

Kapcsolódó cikkek

A zöldek szerint túl sok! támogatást kapnak a hús- és tejtermelők

2016. július 13. 08:10
A zöldek azt javasolják, hogy csak annyi húst és tejet állítsanak elő az országban, amennyit a belső és külső piacokon biztonsággal értékesíteni lehet.

Rég láttunk ennyire rossz statisztikát - Lehangoló adatok a magyar munkahelyekről

2016. november 29. 14:44
Amennyiben egy budapesti közepes méretű feldolgozóipari vállalatnál dolgozik, úgy nem árt odafigyelnie, mivel a statisztikák szerint Önre az átlagnál jóval nagyobb veszély leselkedik. Megjöttek a friss munkabaleseti statisztikák.