Több száz milliót hívhatnak le idén a hazai vállalatok kutatás-fejlesztésre

2021. június 04. 07:48
EY
Több száz milliót hívhatnak le idén a hazai vállalatok kutatás-fejlesztésre

Az adókedvezmények megfelelő felhasználásával a kutatás-fejlesztési költségeik közel harmadát is megspórolhatják a hazai cégek – hangzott el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és az EY online rendezvényén. Idén 76 milliárd forintra pályázhatnak a magyarországi vállalkozások, amelyek közül sokan nem is tudják, hogy megfelelnek a követelményeknek, olvasható az EY Adó Online-hoz eljuttatott közleményében.

Az ezredforduló óta több mint hatszorosára nőtt idehaza az állami kutatás-fejlesztési (K+F) ráfordítások összege. A magyar kormány 2021-ben összesen már 182 milliárd forintot szán hazai forrásból K+F-re, amelyből különböző pályázatokon, programokon és ösztönzőkön keresztül 76 milliárd forint érhető el a vállalati szektor számára.

Még sosem álltak rendelkezésre olyan nagy mértékű pénzügyi források az innováció fellendítésére Magyarországon, mint amiket a kormányzat jelenleg biztosít a piaci szereplők számára. Eljött az idő, hogy az eddig hezitáló cégek is belekezdjenek a jövőbeni növekedésükhöz nélkülözhetetlen újítások megvalósításába

– hangsúlyozta dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.

A hazai vállalkozások ugyanakkor még nem veszik teljeskörűen igénybe az elérhető forrásokat. Ennek egyik oka, hogy a magyar cégek sokszor nincsenek is tisztában azzal, hogy tevékenységükre támogatásokat is kaphatnának, illetve nem ismerik a K+F-hez kapcsolódó adókedvezmények kiterjedt rendszerét.

A cégeknek érdemes felpörgetniük kutatás-fejlesztési tevékenységüket. Ez nemcsak az elérhető pályázatok és adókedvezmények miatt fontos, hanem azért is, mert az ebből származó eredmények már középtávon versenyelőnyt biztosítanak a piacon

– mondta Kocsis Zsolt, az EY adótanácsadási partnere.

A rendelkezésre álló adókedvezmények egy jelentős része az üzemi eredményt növeli. Ide tartoznak a vissza nem térítendő készpénztámogatások vagy a csökkentett személyi jellegű ráfordítások. A kedvezmények másik része csökkenti a fizetendő adókulcsokat, mint a K+F költségek dupla levonásának lehetősége a társasági adóból, illetve az egyszeri levonás a helyi iparűzési adóból és az innovációs járulékból. Ezen kedvezmények akár 2015-től visszamenőleg igénybe vehetőek. A két típus megfelelő kombinálásával a cégek kutatás-fejlesztési költségeiknek több mint 30 százalékát is megtakaríthatják.

www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Komjáthi Imre: Azt hittem, felrobbanok!

2018. december 11. 08:05
Az MSZP alelnöke nem bán semmit, és a főnökieknél becsületesebb rendőrökről beszél. Az elemző szerint megeshet, hogy a hatalom meghátrál.

Örülhetnek a magyar lovassport szerelmesei: fogathajtó versenyt rendeznek Mezőhegyesen

2020. július 01. 08:03
Július 1-5. között rendezik meg idén a szezon első, 3 számos nemzeti fogathajtó versenyét, amin lesz többek között maratonhajtás is. Az izgalmas versenyprogram mellett gasztro- és kézműves vásárral is készülnek a szervezők.