Több száz tejautomata megmaradását segítheti a kamara kezdeményezésére módosult rendelet

2018. július 25. 10:30
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aktív közreműködésének és az érintett szakminisztériumok segítő hozzáállásának köszönhetően enyhült több száz tejautomatára vonatkozó szabályozás, ezáltal biztosítva további üzemeltethetőségüket.

Az automaták és a NAV elszámolási rendszere közötti adatkommunikáció biztosítása érdekében 2017 januárjában hatályba lépett a 31/2016.(IX.2.) NGM rendelet, amely minden az élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automatát üzemeltető számára kötelezővé teszi a berendezések Automata Felügyeleti Egységgel (AFE) felszerelését. A szabályozásnak megfelelés számos nyerstej-automatát üzemeltető termelő, vállalkozás számára aránytalan mértékű terhet eredményezett, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ezért a szabályozás átalakítását kezdeményezte.

 

 

Több tejtermelő és tejautomatát üzemeltető kamarai tag vállalkozás jelezte a NAK felé, hogy az országban számos olyan kifogástalanul működő, az élelmiszerhigiéniai és -biztonsági előírásoknak megfelelő, két-három éve gyártott automata berendezés üzemel, amelyeknél az AFE felszerelése és bekötése csak az automata korszerűsítése után lehetséges. A korszerűsítés költségei pedig a több százezer forintot is elérhetik, és az igénybe vehető támogatás összegét jelentősen meghaladják. Amennyiben azonban az ilyen, néhány éve gyártott eszközöket az üzemeltetők újakra cserélnék, szintén jelentős többletterheik keletkeznének, miközben a már meglévő automaták sem extra nyereséggel üzemelnek (egy automataegység ára körülbelül kétmillió forint). Azaz az érintett kis és közepes méretű vállalkozások ellehetetlenültek volna, ugyanis legtöbbjük a tejtermelésre és a tejautomaták üzemeltetésére alapozta a működését, megélhetését.

A Kamara a Pénzügyminisztériumhoz és a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez fordult a témában, kérve annak felülvizsgálatát, hogy az AFE felszerelése szempontjából speciálisnak tekinthető tejautomatákat üzemeltetők – szakértői vizsgálat alapján – mentesülhessenek az egység beszerelésének kötelezettsége alól, és adatszolgáltatási kötelezettségüket egyéb módon teljesíthessék a NAV felé. A megkeresett hivatalok megoldásra törekedve fogadták a kezdeményezést, és felülvizsgálták a jelzett rendeletből eredő kötelezettségeket. A tárca nélküli miniszter és a Pénzügyminisztérium is támogatta a Kamara javaslatát, és módosította a korábbi NGM rendeletet valamint az ahhoz kapcsolódó támogatási jogszabályt, a módosítás 2018. június 29-én kihirdetésre is került.

Az új szabályozás szerint elavulásig üzemeltethető „az az automataberendezés, amely kizárólag nyerstejet értékesít, és amely vonatkozásában az üzemeltető a felügyeleti szolgáltatóval 2018. június 30-ig megkötött szerződéssel rendelkezik vagy rendelkezett, és amelyről a felügyeleti szolgáltató megállapította, hogy az AFE nem szerelhető be. A rendelkezést a 2018. június 30-i hatálybalépéskor folyamatban lévő jogviszonyokra és eljárásokra is alkalmazni kell”. A rendeletmódosítás rendezi az AFE-vel fel nem szerelhető nyerstejet értékesítő automataberendezésekkel kapcsolatban felmerült problémát minden olyan esetben, amikor az érintett tejtermelők a felügyeleti szolgáltatói szerződés megkötésére vonatkozó kötelezettségüknek eleget tettek.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Eredményesen zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2017. január 18. 08:07
Jelentős mértékben javultak a 2016-os téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés eredményei a megelőző évek adataihoz viszonyítva. A december 1-31. között zajlott ellenőrzés-sorozatot Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el. Az élelmiszerláncban végzett összesen 4777 ellenőrzés során 11,8 millió Ft bírságot szabott ki a szakhatóság, továbbá mintegy 19 300 kg élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.

Tarolt a fagy, kiderültek az AKG és ÖKO eredmények

2016. május 09. 09:12
Korán indult a tavasz, hirtelen lett meleg, így a múlt heti hideg szinte minden növénynél kárt okozhatott. A fagykár mellett a hét másik jelentős eseménye az AKG és az ÖKO pályázatok pontszámainak megjelenése – az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.