Több száz tonna lejárt és beazonosíthatatlan élelmiszert foglaltak le

2016. április 18. 10:59
Az élelmiszer-hamisítás a drogkereskedelem után a második legjelentősebb feketepiaci tevékenység, amely potenciálisan súlyos egészségi kockázatot jelent a vásárlók számára.

A magyar szakemberek 243 tonna szilárd és 17 ezer liter folyékony élelmiszer-biztonsági szempontból veszélyes terméket foglaltak le az élelmiszer-hamisítás elleni nemzetközi Opson akcióban – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán. Az Europol és az Interpol által koordinált, tavaly novembertől idén februárig tartó akcióban 57 országban több mint 10 000 tonna élelmiszert és 1 millió liter italt foglaltak le a szakemberek.

Az Opson műveletet 2011-ben szervezték meg először, akkor tíz európai ország részvételével. A nemzetközi akció középpontjában a rossz minőségű, hamis élelmiszerek és italok felderítése áll.Magyarországon az akció élelmiszer-biztonsági célú vizsgálatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közösen 2012 óta a Nébih koordinálja.

Forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az egész termést elviheti a cserebogár-invázió

2016. április 25. 12:27
Az áprilisi és májusi bogarak is rajzanak, tömegével láthatók a leveleken.

Még mindig Magyarországon a legdrágább foglalkoztatni

2017. május 24. 08:31
Annak ellenére,hogy idén öt százalékkal csökkentek a munkáltatói járulékok, húsz ország összehasonlításában mégis az utolsó lett a foglalkoztatásra jutó terhek tekintetében,derül ki a Mazars kimutatásából, amelyről az Index ír.