Tovább erősödik az együttműködés a FAO és Magyarország között

2022. november 29. 11:09
Magyarország a FAO elkötelezett partnereként nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektekkel segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – emelte ki Nagy István.
 
A szaktárca közleménye szerint a FAO főigazgatója, Qu Dongyu november 25 és 27 között tartózkodott Magyarországon, hogy megbeszélést folytasson magyarországi partnerével, Nagy István agrárminiszterrel. Egyben meglátogatja a FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) immáron csaknem másfél évtizede Budapesten működő hivatalait, Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatalát, valamint a Budapesti Közös Szolgáltató Központot – értesült a közleményből az Agro Napló.
Tovább erősödik az együttműködés a FAO és Magyarország között
A megbeszélés során a miniszter hangsúlyozta: Magyarország számára kiemelten fontos a szakosított ENSZ-szervezetek magyarországi jelenléte. A magyar kormány helyet biztosít a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatalának, valamint a FAO Budapesti Közös Szolgáltató Központjának, amelyek több száz, többnyire magyar alkalmazott részére teremtettek munkahelyet.
 
A tárcavezető biztosította a főigazgatót arról, hogy a 2007 óta megkezdett együttműködés a jövőben is töretlen marad: az Agrárminisztérium továbbra is ösztöndíjakat biztosít a fejlődő országokból érkezett fiatalok mesterszintű tanulmányainak folytatásához. A minisztérium változatlanul támogatja a FAO projektjeit is, amelyekhez magyar szakértőket is rendelkezésre bocsát.
 
A felek számos olyan globális kérdést is érintettek, mint az élelmezési rendszerek átalakításának fontossága, amely kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott. Egyetértettek abban is, hogy a Magyarország szomszédságában zajló háború nem csupán régiónkban van negatív hatással az élelmezésbiztonságra, hanem a globális élelmiszerellátást is befolyásolja, és nagy nyomást gyakorol a gazdaságra, különösen a mezőgazdasági ágazatra.
 
Nagy István vízgazdálkodási kérdésekről is beszélt. Kifejtette,  megoldásokat kell találni a csapadékhiányra és az aszályra, éppen ezért az öntözésfejlesztés a biztonságos élelmiszer-ellátás alapja. A FAO főigazgatója meghívta az agrárminisztert a nemzetközi szervezet római központjába, hogy ott mutassa be a magyar vízgazdálkodás tapasztalatait.
 
A főigazgató köszönetet mondott a Magyar Kormánynak a FAO tevékenységének folyamatos támogatásáért és hangsúlyozta, hogy a továbbiakban is számít Magyarország közreműködésére a szervezet munkájának támogatásában – ismerteti közleményében az Agrárminisztérium.
 
Forrás: agronaplo.hu

Kapcsolódó cikkek

Belvíz helyzetkép a mezőgazdaságban

2024. február 21. 14:51
Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága. A műholdas radarfelvételek alapján ez év január végén közel 116 ezer hektárnyi terület volt érintett. A belvíz mezőgazdasági területekre gyakorolt káros hatásai mellett ne feledkezzünk el annak talajvíz utánpótlásában betöltött szerepéről.
 

Új szabályok jönnek a vetésváltásra és a nem termelő területek kijelölésére

2023. szeptember 25. 15:27
Az Európai Bizottság a napokban egyértelművé tette, hogy 2024-re már nem tartja indokoltnak és nem teszi lehetővé, hogy a tagállamok saját döntésük alapján gazdálkodóiknak átmeneti mentességet biztosítsanak a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó, a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új szabályai alól.