Tovább mélyülnek az orosz-magyar agrárkapcsolatok

2016. október 06. 08:06
Az Oroszországi Föderáció mezőgazdasági miniszterhelyettesével, Jevgenyij Gromikoval tárgyalt Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes Tulában, kedden. Kétnapos oroszországi látogatása során Nagy István részt vett egy magyar premix üzem átadó ünnepségén, valamint ellátogatott az „Arany Ősz -2016” mezőgazdasági kiállítás megnyitójára.

Nagy István az Oroszországi Föderáció mezőgazdasági miniszterhelyettesével folytatott tárgyalása során elmondta, a Földművelésügyi Minisztérium örömmel fogadta, hogy Oroszországban aláírták a GMO-törvénytervezetet.   A dokumentum 2017. június elsejei érvénybelépésével az Oroszországi Föderáció területén tilos lesz a genetikailag módosított növények és állatok termesztése, tenyésztése.

A magyar miniszterhelyettes jelezte, hogy a magyar vetőmag és gabonaszektor számára igen fontos az orosz piac. Az agrártárca ezért külsős szakértő delegálását tervezi a Szocsiban novemberi Világ Gabona Fórumra.

A Földművelésügyi Minisztérium fontosnak tartja a két ország közötti mezőgazdasági és kereskedelmi kapcsolatok mélyítését- hangsúlyozta Nagy István. Emlékeztetett arra, hogy Oroszország és Magyarország között az agráriumban jelentős az együttműködés a tenyészállat és tenyészbaromfi, a mezőgazdasági technológiák területén. A miniszterhelyettes aláhúzta, hogy a Földművelésügyi Minisztérium célkitűzése az embargót nem érintő termékek exportjának fellendítése.

A felek a tárgyalás során áttekintették az Oroszországban megvalósítandó magyar agrár-befektetések támogatásának és ösztönzésének, illetve finanszírozásának lehetőségeit. 

Nagy István a 100%-ban magyar tulajdonban lévő Agrofeed Kft. új premix üzemátadó ünnepségén is részt vett a Tula megyei Jasznogorszkban. A mintegy 10 millió eurós beruházás a második legnagyobb magyar befektetés Oroszországban.

Az Oroszországi Föderáció mezőgazdasági miniszterétől kapott meghívásnak eleget téve Nagy István ellátogatott Moszkvába az „Arany Ősz- 2016” mezőgazdasági kiállításra.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Az agrárpálya kevésbé vonzó a fiatalok számára

2016. október 12. 14:07
Az agrárgazdaságok üzemszerkezeteiben hatalmas különbségek vannak az Európai Unió keleti és nyugati fele között, utóbbiak javára – hangzott el a K&H Bank Agrár Klubjának legutóbbi rendezvényén. A hátrányok leküzdésében, a modernizációban és specializációban az uniós támogatások segíthetnek.

Megjelentek a magyar nyelvű EIP-AGRI kiadványok

2016. március 11. 08:15
Az Európai Bizottság által az EIP-AGRI, valamint a Horizont 2020 működésével kapcsolatban publikált kiadványok már magyar nyelven is elérhetőek az EIP Service Point oldalán. Ezen kiadványok közérthető módon nyújtanak tájékoztatást az EIP Hálózatán keresztül elérhető jó gyakorlatokról, innovatív megoldásokról és a lehetséges finanszírozási forrásokról.