További 40 milliárd forrást nyitnak meg

2016. augusztus 16. 08:29
A Vidékfejlesztési program aktuális kérdéseiről és az állattenyésztési ágazat támogatási lehetőségeiről tartott előadást Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a XVI. Tarka Marhafesztivál szakmai konferenciáján, Bonyhádon. A nagy érdeklődés miatt, most további újabb, mintegy 40 milliárd forint keretösszegű pályázati forrást nyit a közeljövőben. Ebből az állattenyésztők 25 milliárd forintra pályázhatnak – közölte a Lázár János vezette Miniszterelnökség.

A Vidékfejlesztési Program keretében a kormány fontos feladatának tekinti a nagy kézimunka-igényes ágazatok támogatását, így az állattenyésztők számára is jelentős pályázati források állnak rendelkezésre a 2020-ig tartó uniós programozási időszakban. Az érintettek többek között állattartó telepek korszerűsítésére, tej- és húsfeldolgozásra, valamint a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásra nyújthatják be igényüket.

Ami már most látszik, hogy a szarvasmarha-, a sertés- és a baromfitartó telepek korszerűsítésére kiírt – egyenként közel 20 milliárd forint keretösszegű – pályázatokra együttesen közel háromszoros túligénylés mutatkozott. Ezek közül is kiemelkedő a szarvasmarhatartó telepek korszerűsítésére beérkezett mintegy 85 milliárd forintos igény, amelyből 12 milliárd forintra a fiatal gazdálkodók pályáztak. A re
ndelkezésre álló keretösszegek túligénylése miatt július végén az Irányító Hatóság a felhívások felfüggesztéséről döntött.

Szintén jelentős volt a túligénylés az agrár-környezetgazdálkodási program (AKG) esetében is, ahol több mint 18 ezer gazda nyújtott be támogatási igényt, közel 450 milliárd forint összegben. A jelentős túligénylés ellenére a pályázók több mint fele támogatásban részesült.

A Miniszterelnökség annak érdekében, hogy még több állattartó, valamint szőlő- és gyümölcsültetvényes gazdálkodó részesülhessen környezetgazdálkodási támogatásban, újabb, mintegy 40 milliárd forint keretösszegű pályázati forrást nyit a közeljövőben. Ebből az állattenyésztők 25 milliárd forintra pályázhatnak.

A jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, hogy az állattenyésztési ágazatban tevékenykedő gazdálkodók meglehetősen aktívak. Ez pedig jól tükrözi a fejlesztési igényeiket, ami megmutatja, hogy jelentős potenciál van az ágazatban, ugyanakkor arról is árulkodik, hogy jó, a gazdák érdekeit szolgáló pályázatok készülnek – mondta az államtitkár.

Forrás: Miniszterelnökség

 

Kapcsolódó cikkek

Július végéig lehet jelentkezni Az Év Tanyája 2018 pályázati felhívásra

2018. május 04. 08:24
Célunk, hogy lehetőségeinkhez mérten mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a tanyán való lét- és gazdálkodási formát még vonzóbbá tegyük a XXI. század embere számára és ráirányítsuk a lakosság - ezen belül is elsősorban a fiatalok figyelmét – arra, hogy a tanyasi létforma választása valós alternatíva mai világunkban is - fogalmazott Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár egy tanyás témában tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Jelentős a túligénylés a vidékfejlesztési pályázatoknál

2016. augusztus 19. 08:34
A Vidékfejlesztési Program (VP) több kiírása esetében jelentős a túligénylés a pályázók részéről, a legnagyobb összegre a szarvasmarha-ágazat szereplői nyújtottak be pályázatot - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára Bonyhádon.