Továbbra is növekednek az élelmiszerárak a világban

2018. április 06. 06:55
A gabonafélék és tejtermékek erőteljes drágulása az a FAO élelmiszerár-index további növekedését hozta.

Az index márciusra 1,1%-kal volt magasabban (172,8 pont) februári értéknél, és 0,7 %-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

A búza, kukorica és tejtermékek árnövekedését valamelyest ellensúlyozta, hogy a cukorért és növényi olajokért kevesebbet kellett fizetni márciusban.

FAO élelmiszerár-index hónapról hónapra követi a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport azok kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását.

A FAO frissített Gabonakészletek és –igények gyorsjelentése szerint a 2017-es gabonatermelés – majd 2 646 millió tonna – történelmi rekordnak tekinthető, minekután a termelés 33 millió tonnával felülmúlta még a 2016-ost is. 

Az idei évre azonban már csökkenést jósolnak a szakemberek, mind a gabona, mind a kukorica tekintetében.

Kenyér és vaj

A FAO gabonaár index tovább növekedett, átlagosan 2,7 %-kal meghaladva a februári értéket és 12,1 %-kal felülmúlva a 2017 márciusi mutatókat. 

A búza megnövekedett ára többnyire az időjárási ingadozásokra vezethető vissza, ideértve az Egyesült Államokban tapaszalt elhúzódó szárazságot és az Európa egyes részein jellemző kedvezőtlen időjárási viszonyokat.

Drágult a kukorica is, főleg a hatalmas világpiaci kereslet és a romló argentin termelési kilátások miatt.

Globálisan drágult a vaj, sajt és tejpor is márciusban, a FAO a tejtermékek árindexében 3,3 %-os növekedést regisztrált.

Csökkenést észlelhetünk azonban a cukor és a növényi olaj árak tekintetében: a cukor ára 3,4 %-ot esett a nagy exportkészletek miatt, 27,5 %-kal elmaradva a 2017 márciusi mutatótól. A növényi olajok árindexének mérséklődése a szója-, repce- és napraforgóolaj árcsökkenésével hozható összefüggésbe. A pálmaolaj tekintetében drágulás észlelhető, miután felröppentek a hírek, hogy az Európai Unió újra pálmaolaj-alapú biodízelt fog importálni Indonéziából.

A szarvasmarhahús árának csökkenése és – elsősorban Kínában – a megnövekedett juh és sertéshús iránti kereslet hajtotta drágulásnak köszönhetően a hús árindex összességében változatlan maradt. 

Visszafogottabb gabona-előrejelzések 2018-ra

A 2018-as globális gabonatermelésre vonatkozó becslések már visszafogottabbak. Várhatóan 750 millió tonna össztermés 1 %-kal kevesebb az előző évi termeléshez képest.

Az előrejelzések szerint az amerikai termelési eredmény jobb lesz a 2017-es visszaesés után, míg Kínában, Indiában és Oroszországban az előző rekordévhez képest kevesebb várható.

A szemestermény-kibocsátás is csökken 2017-hez képest, melynek fő okai az Argentínát sújtó kedvezőtlen időjárásban, Brazília a kukoricáról inkább a szójabab termelésre való áttérésében és az alacsonyabb árak miatt Dél-Afrikában a termőterület visszaszorulásában keresendők.

A FAO legfrissebb előrejelzése szerint a világ gabonakészletei a 2018-as szezonzárásra megközelítik a 748 millió tonnát, majd 4 %-kal meghaladva az egy évvel korábbi rekord szintet, mely növekedésben a búzáé lesz a főszerep. Ez a tavalyi maradék enyhítheti az idei csökkenésnek indult globális termelés okozta hatásokat.

otpagrar.hu

Kapcsolódó cikkek

Soha nem látott számú daru érkezett a Hortobágyra

2018. október 18. 12:41
A legfrissebb számlálás szerint 160 ezer

Nőtt a mezőgazdaságban feketén foglalkoztatottak száma

2017. augusztus 30. 09:34
A mezőgazdasági ágazatban növekedett a feketefoglalkoztatás – derült ki az időszaki munkavédelmi jelentésből. A hatósági ellenőrzések során az agráriumban munkavédelmi hiányosságokat is tapasztaltak.