"Trónok harca" – és még mindig AKG-pályázat

2016. szeptember 19. 09:22
A Monsanto felvásárlásával létrejött az év agrárüzlete, lazítanának a zöldítés szigorú szabályain, már a láthatáron a kertészeti géptámogatás és AKG-kiírás – az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.

A Bayer addig-addig próbálkozott, míg a Monsanto beadta a derekát. A 66 milliárd dolláros rekor nagyságú ajánlattal egy jó pár hónapja húzódó ügy végére kerül pont, így a német vállalat ezzel piacvezető pozícióba kerül az agrárvegyipari- és vetőmagpiacon, valamint a két cég közös elképzelése alapján integrált mezőgazdasági kínálat valósulhat meg.

 

 
 
 

Az unió szerint is túl szigorúak a zöldítés szabályai
A zöldítés egyéves tapasztalatairól kiadott uniós anyag szerint a gazdálkodók nem azokat a lehetőségeket választották, amelyek a környezet szempontjából a legpraktikusabbak, ezért lazítanának az eddig nem preferált elemek szigorúságán. Az Agroinform.hu Győrffy Balázst, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökét a zöldítéshez és a termeléshez kötött támogatásokkal kapcsolatos tapasztalatokról kérdezte, melyet ITT olvashat.

 

Ne kockáztasson, nagyon nem éri meg más jegyével horgászni!
Ha más nevére kiállított halfogásra jogosító okmánnyal horgászik valaki, azzal nem csak szabályt szeg, hanem bűncselekményt követ el, ami akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

lucerna

Az AKG 40 milliárdos keretéből 500 nyertes projektet támogatnak, kötelező képzésen való részvétel mellett – fotó: Shutterstock

Novembertől pályázható a 40 milliárd!

Elindult az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” (AKG) című felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése. A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2016. szeptember 24-ig várják a véleményezésre kialakított partnerségi fórumbanAz AKG- kifizetés egész Magyarország területén megvalósulhat. Támogatási kérelmet csak aktív mezőgazdasági termelők nyújthatnak be, konzorciumi formában nincs lehetőség pályázatot benyújtani. A várható kiírással kapcsolatban bővebben IDE kattintva tájékozódhatnak!

Az év vége másik várva várt kiírása a gépbeszerzést célzó felhívás, ami várhatóan már a következő hónapban megjelenik. Az összesen 18,08 milliárd forintos kerettel induló pályázatra december második felétől jelentkezhetnek a gazdálkodók. Olvassa el a pályázattal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket és válaszokat!

Nem csak nem oldják fel, még ki is terjesztik az embargót
November 1-től a sóra is vonatkozik az orosz kormány által még 2014-ben elrendelt embargó, amelyet azon országokkal szemben hirdetett meg, amelyek az ukrajnai beavatkozása miatt szankciókat léptettek életbe Oroszország ellen. Az élelmiszerekre vonatkozó, több szakaszban kiterjesztett importstop az Európai Uniót, az Egyesült Államokat, Kanadát, Norvégiát, Ausztráliát, Albániát, Montenegrót, Izlandot, Liechtensteint és Ukrajnát sújtja.

só

Nincs enyhülés: egyre messzebbnek tűnik az embargó feloldása – fotó: Shutterstock

Össze-vissza mozognak az élelmiszerárak
Az euróövezetben 0,2 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak augusztusban éves összehasonlításban. Magyarországon kis mértékű csökkenés volt jellemző. A tej ára hazánkban azonban továbbra is folyamatosan zuhan.
A fagy és a jég ellenére kellemes borokat hozhat az idei év Fazekas Sándor földművelésügy miniszter szerint minőségi javulás történt a magyar borkészítésben,az időjárási viszontagságok ellenére biztató a szőlőtermés, a magyar borok pedig itthon és külföldön is kedveltek. Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege pozitív, bár az utóbbi egy évbennémileg csökkent a borexport.  

A NAK offenzívát indít az élelmiszeripar helyzetének javításáért
Azt szeretnék, hogy erre az ágazatra is terjesszék ki a munkabért terhelő járulékfizetési kötelezettség csökkentését, hiszen így javítható lenne az ágazat versenyképessége, és segítség lehet a munkaerőhiány megoldásában is.

kukorica

Kivételes év lehet az idei: a kukorica jelenlegi "szépsége" bőséges termést ígér – fotó: Shutterstock
  Ha a gabonának jó a hozama, akkor a kukoricáé szerényebb – de nem 2016-ban! Rácáfol az idei év a sokéves tapasztalatra: kifejezetten jónak ígérkezik a kukoricatermés – mondta Balázs Ervin, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének főigazgatója. A felvásárlási árak viszont várhatóan nem követik ezt a pozitív tendenciát, amiről bővebben ITT írtunk.
  Erősödhet a termelők alkupozíciója, ha szövetkezések tagjaivá válnak
Tudatosítani kell a kis - és közepes vállalkozások képviselőiben, hogy a kereskedelmi láncoknál akkor erősödhet az alkupozíciójuk, ha termelési vagy értékesítési szövetkezések tagjaivá válnak. Szükség van a tisztességtelen forgalmazói magatartások elleni fellépésre, indokolt esetben keretszabályozás kidolgozására is.


Egyre több méz fogy, de még sok a bóvli import
Nyár elején arról szóltak a hírek, hogy a méztermelőknek gyakorlatilag be kell áldozniuk az idei évet, hiszen várhatóan – majdhogynem terméseredménytől függetlenül – csökkennek az árak. A tavalyi akácvirágzást követő 1500 forintos árszint egyre lejjebb csorog. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az olcsó importméz alaposan megnehezíti a méhészek dolgát. Az európai uniós támogatásoknak, a kormányzati intézkedéseknek és a méhészek, méztermelők kemény munkájának köszönhetően a magyar méhészeti ágazat elindult előre.

dió

A kertészeti géptámogatás pályázata várhatóan októberben jelenik meg – fotó: Shutterstock

A diótermesztők ezekre a pályázatokra figyeljenek
Az ültetvénytelepítést támogató, mintegy 19 milliárd forint keretösszegű pályázatra már több mint 10 milliárd forintos igény érkezett, melyből a diótermesztők eddig közel 300 millió forint értékben pályáztak, mintegy 217 hektár területen, és folyamatosan várják a további kérelmeket.

Ősszel jöhet a pályázat a közepes élelmiszeripari feldolgozók számára is
Nemsokára megjelenhet a közepes élelmiszeripari feldolgozók fejlesztéseit célzó európai uniós pályázat. A mintegy 100 milliárd forintos keretről szóló egyeztetések a napokban zárulhatnak. Annyi már biztos, hogy a feldolgozóüzemek beruházásonként legfeljebb 2 milliárd 750 millió forintnyi hozzájárulást kaphatnak.

Amnesztiát kapnak az illegális kutak
2018 végéig bírságmentesen lehet engedélyeztetni a 2016. június 4. előtt illegálisan kialakított kutakat. A legalizált kutak tulajdonosai akár európai uniós pályázatokon is elindulhatnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kezdeményezett, nyáron életbe lépett törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy bírság megfizetése nélkül kaphassanak fennmaradási engedélyt a 2016. június 4. előtt engedélynélkül létesített vízi létesítmények.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Mégis maradhat néhány cafeteria elem?

2018. július 12. 08:15
Mégsem szabják át teljesen a cafeteriát. A kormány várja a módosító javaslatokat.

Izgalmas mezőgazdasági alkalmazások bemutatója a tudományünnepen

2017. október 16. 12:08
A Magyar Tudományos Akadémia idén is megrendezi a Magyar Tudomány Ünnepe elnevezésű eseménysorozatát. Az előadások között megtalálhatóak agrártémájúak is.