Új korszak határán a magyar agrárium

2018. január 12. 08:51
A magyar mezőgazdaság jövője, a gazdák megélhetése nagymértékben attól függ, hogy a takarékos, korszerű, gazdaságosabb termelést biztosító, legkorszerűbb számítástechnikai eredményeket, különböző megoldásokat miként tudjuk átvenni, elsajátítani – mondta Fazekas Sándor az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A földművelésügyi miniszter úgy fogalmazott: korszakhatárhoz érkezett a magyar agrárium. Az agrárdigitalizáció, a legkorszerűbb számítástechnikai eljárások - Amerikából indulva - elérték Európát és Magyarországon is számolni kell azzal, hogy a precíziós gazdálkodás átvétele, használata nem elodázható. Olyan számítógép-vezérelte mezőgazdasági gépek dolgoznak már sok helyen, amelyek segítik a termelőket minél gazdaságosabban, eredményesebben, jobb és megbízhatóbb minőségben termelni.  A magyar mezőgazdaság egyik kulcskérdése, hogy tudunk-e élni ezzel a lehetőséggel, tudunk-e alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez – mondta a miniszter, aki kifejtette: a számítógépes háttér, a precíziós műszerek és technológiák alkalmazása ma már egyre inkább elengedhetetlen a sikeres, gazdaságos termeléshez. Ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy a gazdák megfelelő jövedelemhez jussanak, hogy megélhetést találjanak a magyar vidéken.

Forrás: 123rf


Fazekas Sándor kitért az oktatás fontosságára. Mint fogalmazott, az elkövetkező évek agrárkormányzati feladata, hogy a szakképzés, és a szaktanácsadás keretei között a szükséges információkat átadják valamennyi érintettnek. Az utóbbi évek terméseredményei azt igazolják, hogy a gazdák alkalmazkodtak az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokhoz is, de ebben további segítségükre lehet a precíziós gazdálkodás elterjedése – mondta az agrártárca vezetője. Egyúttal hangsúlyozta: mint ahogyan korszakhatárról beszélünk az agrárdigitalizáció kapcsán, ugyanerről van szó a támogatáspolitikában is. A mostani közös agrárpolitikát 2020-tól felváltja az új, melynek fontos feladata lesz, hogy a családi gazdaságokat tovább erősítse, hogy azokat a vidéken élő családokat hozza helyzetbe, amelyek élethivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel foglalkoznak. Jelenleg 27 ezer családi gazdaság van Magyarországon, számukra elengedhetetlenül fontos, hogy a támogatásokat továbbra is megkapják.

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Húsvétkor az egekbe ugrik az élelmiszereladás

2016. március 07. 08:33
Jelentősen bővül az élelmiszerek eladása húsvétkor, az idei húsvéti költekezés az élelmiszerek forgalmában mintegy 50-60 milliárd forintos többletet jelenthet.

Felsorolták az összes okot, amiért elmeszelhetik a magyar földtörvényt

2017. június 01. 08:12
Megsértette Magyarország a tőke szabad mozgásának uniós elvét a luxemburgi Európai Bíróság (EB) főtanácsnoka szerint azzal, hogy a 2014-ben hatályba lépett új földforgalmi törvénnyel megszüntette azokat a haszonélvezeti jogokat, amelyeket korábban gazdálkodó szervezetek és nem közeli hozzátartozók javára jegyeztek be magyar termőföldekre. A kormány a megszüntetést azzal indokolta, hogy a bejegyzett haszonélvezeti jogokkal a külföldiek fölszerzését tiltó szabályozást akarták kijátszani. A magyar bírósági megkeresésre indított ügyet – amellyel kapcsolatban az Európai Bizottság is kötelezettségszegési eljárást indított – most kezdik tárgyalni az EB bírái.