Új megállapodást!

2018. szeptember 18. 09:15
2018. szeptember 17-én a szakszervezeti konföderációk közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben kezdményezték a béren kívüli juttatások rendszerét szűkítő szabályozás újratárgyalását. 
 
Nyilatkozat

 

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma és az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói Oldalát alkotó szakszervezeti konföderációk több alkalommal is egységesen hívták fel a kormányzat és a közvélemény figyelmét a 2019. évi központi költségvetési törvény, valamint az adótörvények munkavállalókra nézve hátrányos módosítására.

A szakszervezeti konföderációk egyetértenek abban, hogy a béren kívüli juttatások rendszerét szűkítő elfogadott törvények jelentős érdeksérelemmel és nettó jövedelemcsökkenéssel járnak a munkavállalók számára, a többéves bérmegállapodás által elért eredményeket gyengítik ugyanakkor a központi költségvetésben számottevő bevételt nem eredményeznek.

A béren kívüli juttatások kiemelten fontos gazdaság- és társadalompolitikai célok megvalósulását segítik, így a munkaerő mobilitását, a családok támogatását illetve az öngondoskodás különböző formáit. Ezek megszüntetése a munkaerő megtartása, az élet- és munkakörülmények javítása, az egészségmegőrzés és a hosszútávú öngondoskodás ellen hat.

A szakszervezeti konföderációk ezért határozottan kiállnak a fenti körbe tartozó béren kívüli juttatások megőrzése mellett, és az őszi nemzeti szintű bértárgyalások keretei között a téma napirendre vételét kezdeményezik a Versenyszféra és a Kormány Állandó Fóruma Monitoring Bizottsága valamint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén és javasolják egy újabb több évre szóló bérekről és jövedelmekről szóló megállapodás részeként rögzíteni az új kondíciók szerint a kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek között.

Tekintettel arra, hogy a munkáltatói szervezetek korábban szintén a béren kívüli juttatások főbb elemeinek megőrzése mellett szálltak síkra, a szakszervezeti konföderációk kétoldalú egyeztetéseket kezdeményeznek a munkáltatói szervezetekkel közös álláspont kialakítása és érvényesítése érdekében.

 

Budapest, 2018. szeptember 17.

 

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés            Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája

Hetedik Szövetség                                       Magyar Szakszervezeti Szövetség

Munkástanácsok Országos Szövetsége          Szakszervezetek Együttműködési Fóruma

Kapcsolódó cikkek

Ángyán József: Katasztrófához vezet a vazallusrendszer

2016. április 08. 07:53
Feudális vazallusrendszer működik a mezőgazdaságban, a hatalom jóindulatán múlik, hogy mi történik egy-egy vidéki családdal – mondta Bicskén a Korona Pizzéria különtermében Ángyán József. A nyugalmazott egyetemi tanár a Greenpeace Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás című rendezvényén foglalta össze a Fejér megyei földárverések tapasztalatait.

Megszavazták az adótörvényeket: kinyírták a cafeteriát, több pénz jut a családoknak

2018. július 24. 08:41
A parlament pénteken elfogadta az adótörvények módosításáról és a bevándorlási különadóról szóló törvényjavaslatot. A jogszabályt 131 igen szavazattal, 33 nem ellenében, 23 tartózkodás mellett hagyták jóvá az MTI szerint, ami a 15 százalékos személyi jövedelemadót nem módosítja, és marad a 9 százalékos társasági adó is. A családi adókedvezmény ugyanakkor bővül: a kétgyermekes családok adókedvezménye havi ötezer forinttal, 40 ezer forintra emelkedik, és 5 százalékra csökken az UHT és az ESL tej áfája. Mindeközben gyakorlatilag "megszüntették" a cafeteriát: a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású elem, megszunik az eddig készpénzben kifizetheto 100 ezer forintos juttatás kedvezménye is.