Újabb eljárásokat indít az MVH

2016. október 13. 07:56
Az Európai Parlament és a Tanács 1307/2013/EU rendelete, valamint a 8/2015. (III.13.) FM rendelet bevezette az aktív mezőgazdasági termelő (aktív gazda) fogalmát, valamint meghatározta vizsgálatának folyamatát – közölte az MVH.

Az aktív gazda vizsgálatot azon ügyfelek esetében – hivatalból indított eljárás keretében – folytatja le a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), akik a 2016. évben nyújtottak be egységes kérelmet, valamint a Vidékfejlesztési Program egyes felhívásaira adtak be pályázatot.

A 8/2015. (III. 13.) FM rendeletben tételesen felsorolt feltételek alapján történik az aktív gazda státusz vizsgálata.

Az egyes vizsgálati követelmények sorrendisége meghatározott, és figyelemmel a 8/2015. (III. 13.) FM rendelet előírásaira – az elsődleges vizsgálati tényező a kizárt tevékenységek alapján történő kiszűrés, amely a jogszabály 1. és 2. számú melléklete alapján valósul meg:

A 8/2015. (III. 13.) FM rendelet 3. § (1) bekezdése szerint támogatásra való jogosultságra kizáró ok, ha kérelmező

  • állandó sport- és rekreációs terület-,
  • ingatlanvállalat,
  • repülőtér-,
  • vasúttársaság- vagy vízmű üzemeltetője.

Amennyiben a kérelmező nem rendelkezik olyan fő- vagy melléktevékenységgel, amely kizártnak minősül, nem kerül további vizsgálatra.

Tájékoztatjuk, hogy mentesül a kizárás alól az az ügyfél, aki/amely az igénylést megelőző évben benyújtott egységes kérelem alapján ötezer euró vagy annál kevesebb közvetlen támogatásban részesült, valamint az a természetes személy, aki nem rendelkezik adószámmal.

A fent ismertetett kizáró okok valamelyikének fennállása esetén is részesülhet az ügyfél közvetlen támogatásban, vagy egyes vidékfejlesztési támogatásban, azaz aktív gazdának minősülhet a 8/2015. (III. 13.) FM rendelet 3. § (2) bekezdés a), b) vagy c) pontjában foglaltak bármelyikének való megfelelés esetén.

A 8/2015. (III. 13.) FM rendelet 3. §-a az alábbiakról rendelkezik:

(2) A kizárt mezőgazdasági termelő közvetlen támogatásban részesülhet, ha ellenőrizhető bizonyítékkal szolgál az alábbiak közül bármelyikre nézve:

a) a legutolsó lezárt pénzügyi évben a közvetlen támogatások éves összege eléri a nem mezőgazdasági tevékenységekből származó teljes bevételének legalább 5%-át,

b) az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint a központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos egységes eljárási szabályokról szóló tárgyévi miniszteri rendelet szerinti egységes kérelmen bejelentett, legalább húsz hektár nagyságú, megállapított mezőgazdasági területtel jogszerű földhasználóként rendelkezik, vagy

c) elsődleges üzleti tevékenysége mezőgazdasági tevékenység.

Az aktív gazda követelményeinek való megfelelést ellenőrizhető bizonyítékkal kell alátámasztani, amelyek jelentős része az MVH nyilvántartásaiban szereplő adatok lekérdezésével és a közhiteles nyilvántartásokban rendelekezésre álló adatok alapján az ügyfél bevonása nélkül hivatalból indult eljárásban vizsgálhatók.

Azokban az esetekben, amelyek ellenőrzéséhez az ügyfél bevonása is szükséges, nyilatkozattételre felszólító végzés kiadásának van helye, illetve a nyilatkozatokat alátámasztó dokumentumokat helyszíni ellenőrzés során vizsgálja az MVH.

Amennyiben az ügyfél 8/2015. (III. 13.) FM rendelet 3. § (2) bekezdés a) pontja szerinti feltételeknek a nyilatkozattétel alapján nem felel meg, nem jelent automatikus kizárást, mivel a 3. § (2) bekezdés b) pontja szerinti jogszerű földhasználat vizsgálat még jelenleg folyamatban van. Ha az ügyfél nem nyújt be nyilatkozatot és a jogszerű földhasználat sem igazolható, akkor a rendelet szerinti vizsgálat eredményeként megállapítható, hogy a kizárt mezőgazdasági termelő nem aktív gazda, ennek következményeként pedig közvetlen támogatásra nem jogosult.

Forrás: MVH

Kapcsolódó cikkek

A kkv-k versenyképességének erősítését célzó garanciaprogram (COSME) keretében akár kétezer, főként mezőgazdasági vállalat is finanszírozáshoz juthat Magyarországon.

2016. október 04. 08:24
Együttműködési megállapodást írt alá az Európai Beruházási Alap (EIF) és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (Avhga) a magyarországi kis- és középvállalkozások (kkv-k) hitelfelvételének ösztönzése érdekében – közölte hétfőn az Európai Bizottság.

Fontos segítség a LEADER program

2018. október 15. 09:33
Az Agrárminisztérium számára kiemelt jelentőségű a vidéki térségben található munkahelyek megőrzése, amelyek biztos megélhetést jelentenek, valamint helyben maradásra ösztönzik a mezőgazdaságból élő lakosságot. A LEADER program keretében hozzáférhető támogatások is ezt a célt szolgálják – jelentette ki Farkas Sándor parlamenti államtitkár az erdélyi Mezőpetriben tartott Leader Napok rendezvényen.