Újabb FAO kiadvány, ezúttal az élelmiszerbiztonságról

2017. február 13. 08:22
A múlt héten az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) publikált új kiadványt, amely a határokon is átívelő növény- és állat betegségek megállítását segíti elő.

A Gazdablogon Papp Gergely korábbi bejegyzése is egy olyan állatokat támadó betegségről szólt, amely komoly károkat okoz minden szempontból. Nemcsak az állatokat, de a növényeinket is könnyedén megtámadhatják olyan károsítók, amelyek veszélyeztethetik pl.: az élelmiszerek elérhetőségét (lásd: libamáj).

Ezen károsítók terjedésére, esetleges járványok kialakulásának megelőzése sokrétű feladat, amely kérdéssel nemcsak helyi, nemzeti vagy uniós szinten kell foglalkoznunk. A múlt héten az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelenített meg egy olyan praktikus tanácsokat összefoglaló kiadványt, amely a határokon is átívelő növény- és állat betegségek megállítását segíti elő.

Néha már olyan érzésünk van, hogy a globalizáció egy elcsépelt fogalom. Mégis vannak olyan szempontok, amikor komolyan kell vennünk ezeket a folyamatokat, hiszen a világunk ugyan „felgyorsult” fel, de bizonyos helyzetekben célszerű lenne hasonlóan gyors válaszokat is adni. Ilyen eset lehet egy-egy növényi vagy állati betegség váratlan, vagy akár járvány szerű megjelenése. Világunk modern kommunikációs technikái a gyors válasz adásban kiváló segítséget nyújthatnak, ha azokat hatékonyan használjuk fel.

A hatékony válaszok adása kapcsán nyújt segítséget a FAO által készített kézikönyv, amely az alábbi linken érhető el. A kézikönyvben a FAO által támogatott gyakorlati példákat is találunk a világ számos pontjáról.

http://www.fao.org/3/b-i6538e.pdf

A kiadvány angol nyelven érhető el, amelyben érdekes infografikák is helyet kaptak. Az infografika jól szemlélteti, hogyan találkozhatunk a globalizáció eredményeként a fertőzött vagy szennyezett élelmiszerrel.

(Az infografika forrás: A FAO kiadványának 8. oldala)

Az élelmiszerbiztonság fontos kérdés világszerte, nemcsak a fejlett, hanem a fejlődő térségekben is. Mindezt jól szemlélteti és leírja a FAO kiadványa.

gazdablog.hu

Kapcsolódó cikkek

Így lehet részt venni a NAK választásokon

2017. július 25. 09:20
2017. november 3-án tartják a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamarai választásokat. A kamarai honlapon 2017. július 3-tól elérhető már a kamarai választásokkal összefüggő, elkülönült felület. A választásokon akkor tudunk részt venni, ha a regisztrálunk a tagjegyzékbe. Erre leghamarabb 2017. július 31-től lesz lehetőségünk, amelyet a kamara honlapján lehet majd megtenni.

Átadták „Az év ökoturisztikai élménye 2018” díjakat

2018. október 05. 08:56
Négy kategóriában hirdettek győztest „Az év ökoturisztikai élménye 2018” díjátadón csütörtökön Budapesten, a Larus Rendezvényközpontban. Az Agrárminisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség által meghirdetett közös pályázaton 21 szervezet vett részt. Az eseményen Rácz András környezetügyért felelős államtitkár az ökoturizmus legnagyobb letéteményesének nevezte a hazánkban működő 10 nemzeti parkot.