Újabb százmilliárdok: április 7-től adhatók be a kérelmek

2016. április 08. 08:00
Április 7-én nyílik meg ténylegesen az idei egységes agrár- és vidékfejlesztési támogatási kérelmek benyújtására alkalmas elektronikus felület a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH). A Földművelésügyi Minisztérium háttérintézményeként működő MVH felkészült a kérelmek befogadására – jelentette be az agrárminiszter.

Az egységes kérelmek benyújtásával 170 ezer gazdálkodó juthat hozzá 2016-ban is az agrártámogatások legnagyobb részéhez – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A jogosultak április 7-től adhatják be kérelmeiket a kifizető ügynökségként működő MVH-hoz, amely felkészült a benyújtási dömpingre. 

Az uniós közvetlen agrártámogatások nagyságrendje 2015-höz képest gyakorlatilag nem változik 2016-ban, vagyis 1,27 milliárd eurót (mintegy 400 milliárd forintot) tesz ki. Az egységes kérelemben vidékfejlesztési jogcímek is vannak, amelyeket viszont nem az agrártárca, hanem a Miniszterelnökség felügyel.

Az egységes kérelem szankciómentes beadási határideje május 15-e, mivel azonban ez az idén hétvégére esik, május 17-ig fogadják el így a benyújtást. Ezt követően a május 18. és június 9. között beadott kérelmekre a támogatási összeg munkanaponként 1 százalékkal csökken. Az eredeti határidőig benyújtott kérelmeket május 31-ig szankciómentesen lehet módosítani. A mostani bejelentés szerint – derül ki az MTI tudósításából - az egységes kérelem 32 jogcímet tartalmaz, az MVH korábbi közlése viszont 35-öt nevezett meg. Egyes - főként vidékfejlesztési - jogcímek ugyanakkor végül kikerültek a kérelemből.

Forrás: agroinform

 

Kapcsolódó cikkek

Kifizetések várhatóak a Vidékfejlesztési Programban

2018. november 27. 07:40
Az egyes, a 2016. és 2017. évi első éves be nem nyújtott kifizetési kérelmek kapcsán.

Felpörgő öntözési pályázatok

2020. január 16. 11:33
A fel nem használt, így „visszahulló” pénzek kihelyezése folyamatos, és még mindig vannak nyitott pályázatok, de a Vidékfejlesztési Program nagyobb része már a megvalósítás fázisában van, nyilatkozta lapunknak Viski József. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára szerint 2020-ban megélénkül az érdeklődés az öntözésfejlesztés iránt.