Újra meg kell teremteni az önálló, önfoglalkoztató paraszti létet

2016. április 26. 08:01
A Kárpát-medence még mindig rendelkezik kihasználatlan potenciállal.

"Törvényekkel, támogatásokkal tudjuk elérni azt, hogy a fiatalok helyben maradjanak, a jövőjüket gazdálkodásra alapozzák, a portákon újra jószágok legyenek" – mondta beszédében Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Kárpát-medencei jobbágyfelszabadítás 168. évfordulója alkalmából megrendezett koszorúzási ünnepségen.

 

"A kis- és középbirtokok arányát 80-20 százalékosnak képzeljük el, azért hogy minél több család megélhetését biztosítsa a mezőgazdaság." – jelentette ki Nagy István. "A nagygazdaságok integrátori szerepére továbbra is szükség van, de újra meg kell teremteni az önálló, önfoglalkoztató paraszti létet is" – szögezte le. "Ez hazánk jövőjének záloga, hiszen az egészséges és biztonságos élelmiszer stratégiai termék, a Kárpát-medence pedig még mindig rendelkezik kihasználatlan potenciállal" – hangsúlyozta.

Továbbra is fontos cél az agrárközéposztály megerősítése – fotó: Shutterstock

Nagy István emlékeztetett, a földforgalmi törvényre, Európa egyik legszigorúbb szabályozására, amelynek legfőbb célja, hogy megvédje a magyar földet és a földművesek kizárólagos földtulajdonosi státuszát. Hozzátette: – "Fontos cél továbbra is az agrárközéposztály megerősítése, a családi gazdaságokon alapuló középbirtokok támogatása. Ezek a családi gazdaságon alapuló birtokok világméretekben is és a kontinensen belül is versenyképes modellt és gyakorlatot képviselnek, emberek százezreinek adnak megélhetést." – húzta alá.

Nagy István arról is szólt, hogy a tulajdonosi szemlélet erősödését, a hosszútávra való tervezést hivatott elősegíteni az állami földek értékesítése is. "A második szakasz lezárásáig, március 31-ig 180 ezer hektárt értékesítettek, ebből az államnak mintegy 240 milliárd forint bevétele származott és májusban elindul a földárverések harmadik, egyben utolsó köre" – mondta.

 

Kapcsolódó cikkek

Nagy csapás a magyar mezőgazdaságra az orosz importtilalom

2017. február 22. 07:58
Nem kímélte a magyar agrár-élelmiszeripart a 2014-ben bevezetett orosz importtilalom, három év alatt csaknem százmillió euróval csökkent az ágazat kivitele, s ezzel megtört egy több éve tartó dinamikus bővülés – írja a Magyar Idők keddi száma. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a közvetlen kiesésnél károsabb hatást okozott az embargó miatt az uniós piacokon rekedt áru. A korlátozások feloldása után is nehéz dolguk lesz azoknak, akik szeretnék visszaszerezni korábbi pia­cukat Oroszországban.

Az összes felvett támogatást elbukhatja, aki nem figyel

2016. május 26. 08:54
Akár a teljes felvett támogatást is elbukhatják azok a fiatal gazdák, akik vállalásaik teljesítése után nem nyújtanak be kifizetési kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). Ilyen komoly szankciókat tartalmaz ugyanis az a 2012-es rendelet, amely a mostani támogatásigénylés feltételeit meghatározza. A később megjelent fiatal gazda jogszabályok már nem ennyire szigorúak, de a mulasztó termelőknek azok alapján is szankciókra kell számítaniuk. A Miniszterelnökség a könnyítések érdekében vizsgálja a jogszabály-módosítási lehetőségeket, de egyelőre nem tudni, konkrétan milyen változtatásokról lehet szó.