Ülésezett a Mezőgazdasági Bizottság

2016. december 16. 08:39
A mezőgazdaság az egyik leggyorsabban növekvő ágazat, a nemzetgazdasági növekedés hajtómotorja volt 2016-ban. Most a friss tej, a tojás és a baromfihús áfájának mérséklése van napirenden, az áfacsökkentés 2017. január elsején léphatályba, ami több tízmilliárd forintos megtakarítást jelent a családoknak, és fehéríti az ágazatot is– hangzott el szerdán az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén.

Az első háromnegyedévben a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értékének volumene 17,9 százalékkal nőtt, ennek köszönhetően 0,6 százalékponttal járult hozzá a 2,1 százalékos GDP-növekedéshez. Így meghaladta például az autógyártást, a gyógyszeripart, az élelmiszeripart, és az elektronikai ipart is magába foglaló feldolgozóipar 0,2 százalékpontos értékét.

A mezőgazdaság kibocsátása 2010 óta  folyamatosan növekszik, a kibocsátás az idén 2620 milliárd forintot tesz ki, - 55 százalékkal nőtt ebben az időszakban. A teljesítményben az állam is tevőleges szerepet vállalt azzal, hogy biztosította a szükséges feltételeket: a megfelelő szabályozási környezetet, a támogatási forrásokat a munka elvégzéséhez. A problémák között azonban ott szerepel a sertés- és tejpiaci válság, a madárinfluenza miatti exportkiesés és az alacsony mezőgazdasági árak összességében minden termelőnek gondot okoznak.

Búzából 5,6 millió tonnát takarítottak be a gazdák, 5 százalékkal többet, mint egy éve és 18 százalékkal többet, mint a 2011-2015 közötti években. Az 5,4 tonnás hektáronkénti hozam pedig szintén kiugróan jónak számít. Repcéből 809 ezer tonna került a magtárakba, 57 százalékkal több, mint 2015-ben, ugyancsak rekord, 3,2 tonna/hektáros átlaghozammal. Az őszi betakarításnál a kukorica termésmennyisége meghaladja a 9 millió tonnát, napraforgóból 1,8 millió tonnát takarítanak be, 20 százalékkal haladva meg az előző év és 28 százalékkal a 2011 és 2015 közötti évek szintjét. Ezzel Magyarország idén az Európai Unió legnagyobb napraforgó-termelője, a közösség termésmennyiségének 22 százalékát adja.

Az állatállomány növekedése vegyes képet mutat. A szarvasmarha-állomány a tejpiaci válság ellenére is tovább növekedett, folytatódott a juhok számának bővülése is, míg a sertésállomány elmaradt az egy évvel korábbitól, bár itt várhatóan változás következik be, mert a sertés ára emelkedésnek indult. Az állattenyésztés támogatása 63,5 milliárd forint volt. Az ágazat exportteljesítménye 8 milliárd euró körül van, amely várhatóan növekszik majd, ha a mezőgazdasági árak emelkednek, ám az exportbevételi szintet a magyar mezőgazdaság úgy teljesíti, hogy az árak évek óta csökkennek.

A kormány határozott adócsökkentési politikát folytat. Az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentése évek óta tart. Most a friss tej, a tojás és a baromfihús áfájának mérséklése van napirenden, az áfacsökkentés 2017. január elsején léphatályba, ami több tízmilliárd forintos megtakarítást jelent a családoknak, és fehéríti az ágazatot is. Most a kormány további áfacsökkentéseken is dolgozik, ezen a területen lényegében valamennyi eddig kimaradt belföldi élelmiszer szóba jöhet. Ezzel védik a munkahelyeket is. Jelenleg az ágazatban foglalkoztatottak száma az első háromnegyedévben 219 ezer volt, 8,3 százalékkal, 16,7 ezerrel több, mint egy éve.

A közigazgatás átszervezése folyamatos, a Földművelésügyi Minisztériumtól a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) átkerült az Államkincstárhoz. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) önálló szervezetként működik tovább, funkciói tovább erősödnek, amihez a szükséges anyagi források is rendelkezésre állnak. Emellett az Agrármarketing Centrum (AMC) újra önálló szervezetként működik, és így az ágazat számára a szükséges marketingtevékenységet közvetlenül tuja biztosítani.

Hazánk továbbra is GMO-mentes ország marad.

Forrás: mti.hu

Kapcsolódó cikkek

Súlyos baleseteket okoz a gondatlanság a mezőgazdaságban

2017. november 17. 09:51
Januártól október végéig a mezőgazdaságban 601 munkavédelmi ellenőrzést végeztek a szakemberek.

Mit tehetek ha kirúgott a főnököm, mert babát várok?

2018. március 20. 13:01
16 hetes terhes vagyok. Próbaidő alatt elmondtam a munkáltatómnak, hogy babát várok és azonnal kirúgott. Felhívta a könyvelőjét és írták az elbocsájtási papírokat. Mit tehetek?