Útiköltség-térítés megbízási jogviszonyban

2021. augusztus 10. 11:43
Olvasói kérdés
Útiköltség-térítés megbízási jogviszonyban

 „Megbízási szerződést szeretnénk kötni egy magánszeméllyel óraadói tevékenységre. Mivel vidéki lakhelyéről járna be az iskolába, szeretnénk neki kilométerenként 15 forint utazási költségtérítést is fizetni, a megbízási díjon felül. A megbízott 10 százalékos költséghányadról fog nyilatkozatot leadni. Adható-e ilyen formában a költségtérítés, illetve ez bevételnek számít-e a megbízottnál, amennyiben igen, ebből is vonható a 10 százalék költséghányad?” Az olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt az adozona.hu oldalán.

Megbízási szerződéssel foglalkoztatottra az szja-törvény 25. § (2) bekezdése és a 39/2010. kormányrendelet szerinti költségtérítés nem vonatkozik.

Ugyanakkor az utazás költségek megtérítésére több lehetőség van:

Ha a megbízott közösségi közlekedést vesz igénybe, az szja-törvény 7. § (1) bekezdés q) pontja értelmében a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni a hivatali utazáshoz kapcsolódó utazási jegy ellenértékét, ideértve a szokásosan a jegy árában felszámított étkezés ellenértékét, továbbá a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó szállás ellenértékét, ideértve a szokásosan a szálláshely árában felszámított reggeli étkezés ellenértékét is.

Ha a megbízott saját személygépkocsi (ideértve a közeli hozzátartozó tulajdonát képező személygépkocsit is) használatával oldja meg az utazást, az szja-törvény 7. § (1) bekezdés r) pontja értelmében a jövedelem kiszámításánál szintén nem kell figyelembe venni a kiküldetési rendelvény alapján fizetett költségtérítés összegéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km-távolság szerint az üzemanyag-fogyasztási norma és legfeljebb az állami adó- és vámhatóság által közzétett üzemanyagár, valamint 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség alapulvételével kifizetett összeget.

Ezekben az esetekben költségtérítés miatt nem keletkezik adókötelezettség, a megbízási díjra pedig választható a 10 százalék költséghányad.

Más eseteben a költségtérítés része az önálló tevékenységből származó bevételnek, így a 10 százalék költséghányad választása arra is vonatkozik.

 Forrás: adozona.hu / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

A szomszédban is érkezik a minimálbér-emelés

2021. október 05. 07:51
A román kormány hétfői ülésén elfogadta azt a kormányhatározatot, amely január 1-től nettó 10 százalékos minimálbéremelést irányoz elő.v

Drasztikus lépések kellenek a magyar mezőgazdaságban: az alkalmazkodás lehet a kulcsszó

2021. június 10. 12:24
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével együttműködésben – 2021. június 9-10-én megrendezi a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva szabadtéri agrárszakmai kiállítást. A rendezvény helyszíne a Fejér megyei Mezőfalva melletti szántóföldi terület. Az esemény mai nyitó napján felszólalt Áder János köztársasági elnök is.