Útmutató készült a legális fakereskedők számára

2017. október 06. 11:19
Tájékoztatót készített a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a fakereskedő vállalkozások részére, a hatóság vizsgálatai alapján ugyanis kiderült, hogy a faanyag nyomon követéséhez használt nyilvántartásoknál még a jogkövető vállalkozásoknál is előfordulnak hiányosságok, szabálytalanságok.
 

A NÉBIH szerint az útmutató hasznos gyakorlati tanácsokat tartalmaz például a jogszabályok alkalmazásáról, de a nyilvántartások szakszerű vezetésében is segítséget nyújt. A hatóság ezzel az iránymutatással is támogatni kívánja a jogszerűen működő fakereskedő vállalkozások helyzetének megerősítését, illetve az illegális fakitermelés visszaszorítását.

A tűzifaszezon közeledtével a faanyag útjának nyomon követése - a kitermelés helyétől egészen a kandallóig - egyre fontosabb minden érintett piaci szereplő számára. A NÉBIH a jogszerűen működő fakereskedő vállalkozások helyzetének megerősítése érdekében egész évben, folyamatosan végzi a faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzését.

 

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Belvízkárok kezelése az agrárkár-enyhítési rendszerben

2016. március 08. 08:07
A szokatlanul enyhe telet követő hosszan tartó esőzések következtében ismét a belvíz okozhat jelentős károkat a mezőgazdaságban. Az elmúlt hónapok csapadékos időjárásának hatására a talaj telítetté vált, illetve belvízzel borított területek alakultak ki, amelyek elsősorban az őszi vetésű növényeket károsíthatják. Az érintett termelők az agrárkár-enyhítési rendszerben jelenthetik be esetleges belvízkáraikat a vonatkozó szabályok alapján.
 

Online tudástárat készített a Nébih az élelmiszeres tanúsító védjegyekről

2018. május 04. 08:30
A vásárlók tájékozódásának segítése érdekében a Nébih honlapján ezentúl egy helyen és kereshető formában érhető el az élelmiszereken szereplő tanúsító védjegyek listája. Az online tudástár létrehozása – az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiában szereplő tudásmegosztásra való törekvés mellett – összhangban áll a 1519/2017 (VIII.4.) Korm. határozat céljaival.