Utólagos adótraffipax

2018. március 09. 08:12
Március 13-tól az adóhivatal azt is ellenőrzi, hogy a dolgozók megkapták-e a 8 százalékkal megemelt minimálbért, illetve a 12 százalékkal magasabb összegű garantált bérminimumot – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

De először tisztáznunk kell, mit jelent az a kifejezés, hogy utólagos adótraffipax. Az utólagos adótraffipax lényege az önkéntes jogkövetésre ösztönzés, éppen ezért az adóhivatal az ellenőrzés megkezdése előtt egy hetet biztosít a hibák javítására, a bejelenteni elmulasztott alkalmazottak bejelentésére, illetve a bevallani elmulasztott adó összegének megfizetésére.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára az MTI-nek elmondta, a kockázatelemzők már megkezdték az érintettek kiválasztását a foglalkoztatotti bejelentések, a kifizetői bevallások, valamint az adóhivatal rendelkezésére álló egyéb információk alapján. „Az a vállalkozás biztosan számíthat ellenőrzésre, ahol az online kasszák adóhivatalhoz érkező adatai alapján látszik, hogy egyszerre nyolc pénztárgépbe is ütnek bevételt, azonban csak két munkavállaló van bejelentve.”

A foglalkoztatói bejelentések szabályossága mellett az adóhivatal azt is figyelemmel kíséri, hogy a dolgozók megkapták-e a 8 százalékkal megemelt minimálbért, illetve a 12 százalékkal magasabb összegű garantált bérminimumot. Ellenőrzésre azok a vállalkozások is számíthatnak, amelyek minimálbér alatti bért fizetnek alkalmazottaiknak, de a hatóság rendelkezésére álló adatok ennek indokoltságát nem támasztják alá. A kockázatelemzők rostáján fennakadtak esetében az adóhivatal dönt a további eljárásról. Szándékos adóeltitkolás esetén ellenőrzésre, kisebb hibák esetén támogató eljárásra számíthatnak az érintettek.

Tállai András kiemelte, hogy az eljárások csak március 13-án indulnak. A rendelkezésre álló több mint egy hetet érdemes kihasználni, mert ilyenkor még szankciómentes a hiba kijavítása. A munkaügyi szankciók mellett egymillió forint mulasztási bírságra kell számítson az alkalmazottját feketén foglalkoztató vállalkozó, többek között ezért is célszerű mielőbb rendezni a munkavállalók jogviszonyát. – Amellett, hogy a bejelentéssel elkerülhetőek a súlyos szankciók, a dolgozók érdekét is ez szolgálja, mivel csak a legálisan foglalkoztatott alkalmazottaknak jár a táppénz és a nyugdíj – tette hozzá az államtitkár.

Az NAV a honlapján közzéteszi azokat az iparágakat és régiókat, ahol az elkövetkezendő pár hétben operatív ellenőrzést végez majd. Az ADÓtraffipaxot a NAV honlapján, a főlapon, a naptár alatti részen találhatjuk meg. Az ADÓtraffipax elsősorban a nyugtaadási kötelezettség teljesítését vizsgáló operatív NAV ellenőrzéseket jelzi előre, de megtalálható alkalmazottak bejelentését, vagy telephelyek bejelentését ellenőrző vizsgálatok előrejelzése is.

Fontos azonban, hogy az ADÓtraffipax nem kizárólagos lista, így gyakorlatilag bármely más területen is lehetnek operatív ellenőrzések!

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Egészségügyi alkalmatlanság miatt kirúghatnak táppénz alatt?

2018. március 20. 08:41
Az üzemorvosi vizsgálaton nem alkalmas minősítést kaptam, az adott munkakörben nem tudnak foglalkoztatni. Viszont cégen belül semmilyen más helyet nem tudnak felajánlani. A munkáltató azt javasolta menjek táppénzre vissza. Attól tartok,hogy felmondanak ez idő alatt és nem kapnék végkielégítést. 20 éve dolgozom a cégnél. Ön szerint mit tegyek? Menjek táppénzre vagy állásidőn töltsem az addigi napokat, amíg nem döntenek mi legyen velem?

200 éves a mosonmagyaróvári agrárképzés

2018. október 26. 10:32
A Magyaróvári agrár-felsőoktatás évszázadok óta hozzájárul az agrárium fejlődéséhez.