Változik a kormányzati álláspont?

2018. július 12. 08:14
2018. július 10-én aktuális kérdésekről tárgyalt a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF).

A munkavállalói oldal javaslatára a testület foglalkozott a béren kívüli juttatások adókedvezményének tervezett szűkítésével. Az oldal már korábban megküldte egységes javaslatát a kormánynak, melyben a munkaerő-mobilitást, az öngondoskodást és a családokat segítő kedvezmények megőrzését kezdeményezte. Dr. Mészáros Melinda hívta fel a figyelmet arra, hogy ez az elképzelés nagyon közel áll az MGYOSz javaslatához. Bodó Sándor, a pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős új államtitkára tájékoztatta a résztvevőket, hogy a kormány értékeli a javaslatokat és számításokat végez ezek költségvetési kihatásairól. Ennek elvégzése után keresni fogja a szociális partnereket. Pozitív fejlemény, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a Versenyképességi Tanács ülését követő sajtótájékoztatón az mfor.hu kérdésére kifejtette, hogy az önkéntes egészség és nyugdíjpénztárak esetében van esély a kormányzati álláspont megváltoztatására. Egyben elmondta, hogy a kormány nyitott a cafetériát érintő javaslatokra.


A VKF a munkaadói oldal kérésére foglalkozott a szociális hozzájárulási adó (SZOCHO) 2019-re tervezett csökkentésével. Az adó mérséklésére a szociális partnerekkel 2016-ban kötött hatéves megállapodás alapján kerül sor. A költségvetés tárgyalása során vált világossá a VKF tagjai számára, hogy a 2%-os további csökkentés valószínűleg csak 2019. július 1-jétől valósul meg. Ezen az ülésen mindkét oldal kifejtette, hogy az eredeti szándék szerint minden évben január 1-jétől kellene csökkennie a SZOCHO-nak, mivel ez a minimálbér és a garantált bérminimum emelés munkáltatói terheinek csökkentése miatt került be a megállapodásba.
Dr. Mészáros Melinda szerint ez a helyzet nagymértékben megnehezíti az ősszel esedékes minimálbértárgyalásokat és a vállalati bértárgyalások során is nehézséget fog okozni. A probléma megoldása érdekében javasolta a megállapodás módosítását. Szerinte a béremelkedési dinamika miatt nincs kockázata annak, hogy 2019-ben január elsejétől automatikusan megtörténjen a 2%-os csökkentés. A hátralévő évekre vonatkozóan pedig a béremelkedés vizsgálati időszakának átalakításával lehetne biztosítani a január 1-jei hatálybalépést.
A javaslatot a munkáltatói oldalról többen támogatták, Bodó Sándor államtitkár pedig ígéretet tett arra, hogy az elhangzott érveket is tartalmazó feljegyzést készítenek a Kormánynak. A Magyar Idők értesülése szerint van esélye annak, hogy az őszi bértárgyalásokon megtörténhet a megállapodás módosítása. Ezt az értesülést erősítette meg Varga Mihály, amikor az, mfor.hu kérdésére kifejtette „amennyiben az év végi mutatók ezt lehetővé teszik, akkor érdemes lesz erről tárgyalni.”


Utolsó napirendi pontként a VKF második félévi munkatervének megbeszélésére került sor. A munkavállalói oldal kérésére ebbe belekerült a Munka Törvénykönyve módosítása, melynek megtárgyalására egy bizottsági előkészítés után kerül sor. Hasonló előkészítő munkában állapodtak meg a résztvevők „A különösen nagymértékű fizikai és/vagy pszichikai megterhelést okozó munkakörülmények között dolgozó munkavállalók helyzetének javítása” napirendi ponthoz kapcsolódóan is.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

A Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítása Magyarországon

2017. február 09. 08:14
A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács és a Magyar Természetvédők Szövetsége „A Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítása Magyarországon” címmel konferenciát szervezett február 7-én az Országgyűlés Felsőházi tanácstermében, amelyen több mint 400 ember vett részt.

A kölcsön-munka végnapjai? - Változnak a munkaerő-kölcsönzés szabályai

2017. március 28. 07:48
Várhatóan számos munkaerő-kölcsönző cég meg fog szűnni egy új szabály miatt. Jogszerűtlen esetén bírságra a kölcsönbe vevő is számíthat. - Mi változik és hogyan? Mire érdemes fokozottan figyelniük a kölcsönző cégeknek és a kölcsönzött munkavállalókat foglalkoztató vállalatoknak?