Változik a Szép-kártya, jön az adófizetési halasztás

2021. június 10. 09:26
Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter két konferencián az ország újraindításának újabb intézkedéseit vázolta szerdán.
Változik a Szép-kártya, jön az adófizetési halasztás

A gazdaság újraindítását elősegítő adózási intézkedések számos területet érintenek, a szerdán késő este megjelent Magyar Közlönyben számos újdonság van.

 

Eszerint például a 2021. évben az szja-tv. 71. § (1) bekezdésétől eltérően a Széchenyi Pihenő Kártya

  • szálláshely alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint,
  • vendéglátás alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint,
  • szabadidő alszámlájára utal utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint összegig minősül béren kívüli juttatásnak.

A 2021. évben az szja-tv. 70. § (8) bekezdésétől eltérően az éves rekreációs keretösszeg

a) – ha a munkáltató költségvetési szerv –

  • évi 400 ezer forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll,
  • a 400 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn,
  • évi 400 ezer forint, ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg,

b) más munkáltató esetében

  • évi 800 ezer forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll,
  • a 800 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn,
  • évi 800 ezer forint, ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg.
Adófizetési halasztás
  • 2021. december 31-ig az adózó és az adófizetésre kötelezett személy egyszeri alkalommal, legfeljebb ötmillió forint összegű adóra kérelmezhet adófizetési halasztást (6 hónapra) vagy részletfizetést (12 hónapra), ha a kérelmező a kérelem benyújtásával egyidejűleg valószínűsíti, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza, vagy
  • a nem természetes személy adózó és az adó megfizetésére kötelezett személy kérelmezhet adóelengedést (egy adónemre legfeljebb 20 százalék, legfeljebb 5 millió forint, egy alkalommal), ha az adótartozás megfizetése a kérelmező gazdálkodási tevékenységét a veszélyhelyzetre visszavezethető okból ellehetetlenítené.
Turizmusfejlesztés

A Varga Mihály által korábban ismertetett versenyképességi javaslataiból megvalósult, hogy a 2021-es évre nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást megállapítani, bevallani, megfizetni az arra egyébként kötelezetteknek.

Ez hosszabbítást jelent: a veszélyhelyzet vége helyett az év végéig tart az engedmény. A kötelezettség egyébként a vendéglátóhelyekre és 2020-tól már a szálláshely-szolgáltatókra is vonatkozik. A pénzügyminiszter korábbi bejelentése szerint a hosszabbítás tízmilliárd forintot hagyhat a cégeknél.

A 319/2021. (VI. 9.) Korm. rendelet szerint a 2021. január 1. napja és 2021. június 30. napja közötti időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót az adó alanyának nem kell megfizetnie, az adó beszedésére kötelezettnek nem kell beszednie, befizetnie, a megállapított, de be nem szedett adót azonban – kivéve, ha annak összege nulla – be kell vallania az adóhatósághoz

– rögzíti a rendelet. 

Szocho

Idén nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a Széchenyi Pihenő Kártya kártyaszámlájára utalt béren kívüli juttatásnak minősülő összeg után, valamint a reprezentáció és üzleti ajándék szochóját is elengedik december 31-ig.

A szochokedvezmény a jelenlegi hat hónap helyett már három hónap munkanélküliség után is igényelhető (ez 30 milliárd forintot hagyhat a vállalkozói szektorban).

A módosítás szerint a rendelet hatályba lépésének napja, június 10. és december 31. között létrejött munkaviszony esetében munkaerőpiacra lépő az is, aki az állami adó- és vámhatóság rendelkezésére álló adatok szerint a kedvezményezett foglalkoztatás kezdetének hónapját megelőző 183 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkezett a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény szerinti biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal, egyéni, társas vállalkozói jogviszonnyal.

Adóvisszatérítés

Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója szerdán a közszolgálati televíziónak elmondta: szeptember végéig a jelenlegi formájában marad a hitelmoratórium, addig lehet gondolkodni a folytatáson. 

A számítások szerint mintegy 1,1 millió gyerekes családban 1,5 millió kereső kaphat személyijövedelemadó-visszatérítést 5,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés esetén. Egy kereső maximum 800 ezer forint adóvisszatérítést kaphat, két kereső esetén ez az összeg 1,6 millió forint a családban. Az intézkedéscsomag 600 milliárd forintba kerül, 1,5 millió kereső esetén átlag 400 ezer forintot jelent személyenként a visszatérítés 

– mondta Nagy Márton.

Hozzátette: a Pénzügyminisztérium 4,3 százalékos GDP-növekedéssel kalkulálta az idei költségvetést, minden 1 százalékponttal magasabb növekedés 250 milliárd forint mozgásteret nyit a költségvetésben, vagyis 5,5 százalékos gazdasági növekedés felett lesz fedezet az intézkedésre.

 

 

index.hu

Kapcsolódó cikkek

Palkovics: Kificamodott az eredeti szándék

2018. december 12. 10:00
Valóban egy nagy léptékű változás hoz a magyar munkajogban a túlóratörvény, véli a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, aki szerint elkerülhető lett volna az a fajta purparlé a téma körül, ami kialakult.

A bértámogatás a munkahelyek megőrzésének eszköze

2020. május 05. 09:13
A 2020. május 4-én ülést tartott – videókonferencia keretében – a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A LIGA Szakszervezetek jelezte, hogy a bértámogatást igénylő vállalatok száma várhatóan növekedni fog, a szakszervezetek pedig kulcsszerepet vállalhatnak a vállalatok tájékoztatásában.