Van idő a hibák kijavítására

2018. október 15. 09:21
Számos termelőtől várják az egységes kérelmek adatainak pontosítását
 
 
Nem kevesebb, mint a területalapú támogatások kifizetése múlik azon, hogy a következő napokban minden érintett termelő elvégzi-e a korábban benyújtott egységes kérelem adategyeztetését. Az esetleges hibákat, átfedéseket a végzés átvételét követő tíz napon belül pontosítaniuk kell a gazdálkodóknak.
 

Fontos feladat vár a következő napokban a területalapú támogatást igénylő gazdálkodókra. A Magyar Államkincstár (MÁK) ugyanis megkezdte az egységes kérelmeket érintő egyes hibákat tartalmazó adategyeztető végzések kiküldését az ügyfeleknek vagy azok képviselőinek. Fontos változás, hogy 2018-ban az adategyeztetésre felszólító végzéseket kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül juttatja el az érintettekhez az államkincstár. Így több esetben is előfordulhat – ha a termelő nem saját maga adta be a kérelmet –, hogy nem a gazda, hanem a képviselője vagy a kamarai meghatalmazott (falugazdász) kapja meg a végzést.

A korábbi évekhez hasonlóan a túl­igénylésre, a területek átfedésére vonatkozó úgynevezett keresztellenőrzés és az adategyeztetés is egy körben valósul meg. Az ügyfelek a kincstár honlapján, az egységes kérelem benyújtása kapcsán már megismert menüpont alatt tudják elérni azt az elektronikus rögzítő felületet, ahol egyeztethetik a problémás adatokat. Ezt a felületet a felszólító végzés átvételét követő első napon jelszó nélkül érhetik el a gazdálkodók. A felülvizsgált területadatokat és parcellarajzokat tartalmazó információkat az előzetes adategyeztetéshez hasonló módon kell közölni az ügyfélkapun keresztül.

Idén ötmillió hektár után igényeltek támogatást a gazdák 
Fotó: Kurucz Árpád

A kérelmet a végzés letöltésétől, vagyis a kézhezvételétől számított 10 napon belül ki kell tölteniük az érintetteknek, és elküldeni a MÁK-nak. Az államkincstárnál felhívták a figyelmet, hogy ha a gazdálkodó kicsúszik az említett határidőből, akkor a bejelentését a támogatói döntések meghozatalánál nem vehetik figyelembe, és minden megadott terület esetében ellenőrizni fogják, hogy azt jogszerűen használja-e a gazdálkodó. Ebben az esetben a gazdálkodók csak a lezárult ellenőrzést követően kaphatják meg a támogatást.

A május 15-i határidőig nagyjából 171 ezer egységes kérelem érkezett a MÁK-hoz. Az előző évekhez hasonlóan az idén is mintegy ötmillió hektár földterület után igényeltek támogatást a gazdálkodók. Az államkincstár az idén is lehetőséget adott a termelőknek az előzetes ellenőrzésre. Ennek keretében az egységes támogatási kérelmek május 15-i, szankciómentes beadási határideje után a kincstár idén is az ügyfélkapura kiküldött végzésben értesítette a gazdálkodókat, ha a kérelmek előzetes ellenőrzésekor komolyabb problémát találtak. Általánosságban elmondható: az előzetes ellenőrzés segítséget nyújt abban, hogy az ügyfelek elkerüljék a levonásokat és a szankciókat, és így magasabb támogatási összeghez jussanak.

 

magyaridok.hu

Kapcsolódó cikkek

Lássunk a jövőbe! - Már dolgoznak a 2021 utáni terveken

2016. június 21. 08:30
Az előzetes termésbecslések alapján jó eredményekre lehet számítani az idén, őszi búzából hektáronként 5 tonnás termés várható - mondta aratónapi köszöntőjében a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Sokkal kreatívabbak a mindfulness-szel dolgozó csapatok

2018. július 23. 13:55
A gyors munkatempó és a kreativitás alapvetően ellentmondanak egymásnak. Hektikus munkahelyeken gyakran fordul elő, hogy a munkavállalók automata üzemmódba kapcsolnak, vagy mindig ugyanolyan módon közelítik meg a munkát. Ha nem rendelkeznek idővel és térrel ahhoz, hogy új és okos ötleteket találjanak ki, akkor elzárkóznak a problémák újragondolásának lehetőségétől is, amelyekkel megoldhatnák a kialakult helyzeteket.