Varga lepattintotta tárcájáról a túlórakeret bővítésének szándékát

2018. november 27. 07:30
Hosszú hónapok vajúdása után a kormány elé kerülnek a Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak a versenyképesség javítására irányuló fő javaslatai. 

Ezek közül Varga Mihály pénzügyminiszter, a Tanács elnöke a sajtó munkatársai számára hat fontosnak ítélt területet emelt ki: az adózás egyszerűsítését, az adóadminisztráció gyorsítását, a kismamák, az inaktívak és a közfoglalkoztatottak munkába állásának ösztönzését és a vállalatok üzleti környezetének minőségi javítását. A versenyképességi csomag révén a GDP 0,5 százalékpontos javulására számítanak. A program 2021 végéig lesz érvényes, és végrehajtásáról negyedévente készül beszámoló a kormány számára. A miniszter a túlórakeret bővítésének szándékát a tárcától elhárította, mondván ezért a javaslatot benyújtó két kormánypárti képviselő a felelős. Álláspontja szerint mindenkoron a munkaadónak és a munkavállalónak kell egymással megállapodnia, úgy hogy az mind a két félnek jó legyen. A jövő évi bérmegállapodás határidejéül az év végét jelölte meg, nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a 2016-tól érvényes megállapodást annak lejárta után meghosszabbítják. Szavaiból kitűnt, hogy az szja mérséklése nincs napirenden, azt a GDP növekedésétől teszik majd függővé. Viszont a szakképzési hozzájárulás mértéke csökkenhet, akárcsak az innovációs járadéké is.

 

nepszava.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem kritizálni kellene a harmincasokat, hanem jobban megbecsülni

2019. március 20. 08:29
Nehéz eset az Y generáció?

Az outsourcing előnyei és veszélyei

2019. március 07. 07:55
Kezdetben indultunk a munkavállalók normál alkalmazásától, a fő tevékenységhez nem kapcsolódó munkákat pedig a vállalatok külső felektől egyszerűen megrendelték. Aztán beköszöntött a munkaerő-kölcsönzés kora, amikor a cégek bérbe vettek külsős munkatársakat. A legfrissebb trend a core tevékenységek és a kritikus támogató folyamatok kiszervezése.