Visszaéltek az agrártámogatással

2016. október 25. 09:32
Mesterségesen megnövelték az erdészeti gépek árát, így jutottak jogosulatlan uniós és hazai agrártámogatáshoz azok az elkövetők, akik ellen most a Fővárosi Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feljelentése alapján indult bűnügyben a Fővárosi Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat két cégvezetővel szemben uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész. 
Az ügy elsőrendű vádlottja erdész volt, a másodrendű vádlott az ő segítségével és tanácsai alapján alapította és működtette az ügyben szereplő, erdészeti tevékenységet végző céget. A vádirat szerint ennek keretében az elsőrendű vádlott segített társának a kft. tevékenységének beindításában és az ehhez szükséges géppark kialakításában, amelyet túlnyomórészt uniós alapból származó, vissza nem térítendő támogatásból kívántak beszerezni. A vádlottak a vád szerint abban állapodtak meg, hogy a ténylegesen járó összegnél magasabb összegű támogatást igényelnek jogosulatlanul. Ennek érdekében – a szintén érdekeltségükbe tartozó cégek közbeiktatásával – létrehoztak egy olyan számlázási láncolatot, amelyben a továbbszámlázás során a beszerzett gépek valós árát – amelyhez a támogatás összege igazodott – mesterségesen megnövelték. A gépek így megnövelt beszerzési ára alapján pedig jogosulatlanul magasabb összegű vissza nem térítendő támogatáshoz jutottak.


Az ügyészség szerint a kft. más cégek közbeiktatása nélkül is beszerezhette volna a gépeket a forgalmazóktól.
A vádlottak a vád szerinti konstrukcióban 2009 júliusa és 2010 márciusa között 28 gépet vásároltak, amelyek valós értéke összesen mintegy 200 millió forint volt, azonban a továbbszámlázás révén, a valótlan tartalmú számlák alapján ténylegesen több mint 350 millió forint után igényelték a támogatást. Az ügyészség szerint a vádlottak csaknem 180 millió forint összegű támogatáshoz jutottak jogosulatlanul, így csaknem 140 millió forint vagyoni hátrányt okozva az uniós, 40 millió forintot pedig a magyar költségvetésnek. 
A vád tárgyává tett bűncselekmények büntetési tétele két évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés.


Előzmények


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal még tavaly májusban közölte, hogy uniós és állami támogatással élt vissza egy Veszprém megyei gazdasági társaság. A NAV akkori tájékoztatása szerint a Balaton északi partján működő gazdasági társaság erdészeti géppark fejlesztésére pályázott állami és uniós támogatásra, utófinanszírozás keretében. Így a vállalkozás saját forrásból valósította meg a beruházást, majd a benyújtott dokumentumok alapján 178 millió forintos támogatáshoz jutott. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) későbbi ellenőrzése során azonban kiderült, hogy az erdészeti gépek beszerzését a kft. vezetője valótlan, és irreálisan magas összegű számlákkal igazolta.
A gyanú szerint miután normál piaci áron beszerezte a gépeket, papíron eladta szintén a saját érdekkörébe tartozó ciprusi és magyar cégeknek. Ők aztán már száz százalékkal növelt áron adták tovább azokat a támogatott vállalkozásnak, amely így a pályázatban kiírt legmagasabb összeget tudta igénybe venni.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Megnyugtató eredményekkel zárult a tavaszi élelmiszerellenőrzés

2017. május 02. 07:48
Rend van a hazai élelmiszerpiacon, az előállítók, feldolgozók, kereskedők igyekeznek betartani az élelmiszerbiztonsági szabályokat – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésének eredményeit ismertetve az M1 Ma reggel és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az a cél, hogy kiváló minőségű élelmiszerekhez jussunk

2018. január 26. 09:43
A Földművelésügyi Minisztérium célja, hogy a mezőgazdaság úgy állítson elő értékes, egészséges és biztonságos élelmiszereket és nyersanyagokat, hogy közben óvja a talajt, az ivóvízbázist, az élővilágot - mondta Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára, a Győr-Moson-Sopron Megyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara rendezvényén, Mosonmagyaróváron.