Az európai közös agrárpolitika (KAP) középpontjába ismét a gazdákat és a gazdák érdekeit kell állítani

2024. július 15. 14:58
- jelentette ki a magyar agrárminiszter hétfőn Brüsszelben.
 
Nagy István a tagországok agrárminisztereinek tanácsülését megelőzően újságírók előtt kiemelte: az Európai Unió Tanácsának féléves magyar elnöksége arra helyezi a hangsúlyt, hogy az agrárium versenyképes, válságálló, fenntartható és tudásalapú legyen, valamint arra, hogy az unió gazdabarát politikát folytasson.
Az európai közös agrárpolitika (KAP) középpontjába ismét a gazdákat és a gazdák érdekeit kell állítani
Minden megnyitott dosszié megoldása, minden lezárni kívánt uniós politika ezen öt prioritás köré fog épülni a decemberig tartó magyar uniós elnökség idején - hangsúlyozta.
Elmondta, a magyar uniós elnökség a hétfői tanácsülésen dossziét fog nyitni a vidéki élet minőségének javítása érdekében azzal a céllal, hogy a vidék vonzó legyen a fiatalok számára, illetve az ott élők jövője biztosítva legyen és helyben maradjanak. A vidékfejlesztési források felhasználása ebben nagymértékben tud segítséget nyújtani - fűzte hozzá.
 
Közölte, az ülés után az európai mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szervezetének (Copa-Cogeca) brüsszeli ülésére indul, mivel - mint kiemelte - a magyar uniós elnökség nem csak szlogenek szintjén kíván gazdabarát lenni. A magyar elnökség hagyománnyá kívánja tenni azt, hogy az agrárminiszterek minden tanácsülésük előtt találkozzanak a szervezet képviselőivel és meghallgassák a gazdák véleményét, mert - mint hangsúlyozta - nagyon fontos, hogy a közvetlen gazdaérdek miként érvényesül az európai politikában.
Az ukrán gabona uniós behozatalával kapcsolatban az agrárminiszter azt mondta, a magyar uniós elnökség arra törekszik, hogy olyan megoldások szülessenek, amelyek az Európai Unió országai mellett Ukrajna számra is kiegyensúlyozottságot eredményeznek, javítják a versenyképességet és lehetővé teszik, hogy az európai gazdálkodók biztonsággal tervezhessenek ma és a jövőben is.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Már csak egy hónapig lehet leadni a kifizetési kérelmet a borászati gépek támogatásához

2022. november 23. 18:12
Megjelent a Magyar Államkincstár 74/2022. (XI.14.) számú KÖZLEMÉNYE az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető támogatásról.
 
A kifizetési kérelem a www.mvh.allamkincstar.gov.hu  honlapon keresztül, ügyfélkapus bejelentkezést követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen tölthető ki.
 
Kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítással nyújtható be. A kifizetési kérelem benyújtására vonatkozóan a Kincstár nem rendszeresít papír alapú nyomtatványokat.

Folyamatos fejlesztéssel maradhat versenyképes a baromfiágazat

2023. május 17. 20:43
Ehhez az agrártárca minden segítséget biztosít.
 
A baromfiágazat az időről-időre visszatérő állatbetegségek, a Covid-járvány, az energiaválság, és a háborús nehézségek ellenére is verseny- és exportképes állattenyésztési ágazat maradt – fogalmazott a Baromfi Világnap alkalmából az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.