Révész Máriusz téved, túlórák helyett a bérek miatt járnak az emberek Ausztriába dolgozni

2018. december 12. 09:54
Az Index tudósítóinak sikerült levadászniuk a Parlament folyosóján néhány kormánypárti politikust, hogy ugyan mondjanak már egy pár szót a rabszolgatörvényről.

A megkérdezettek általában felmondták a kormánypárti mantrát, miszerint a módosítás a munkások érdekét szolgálja, senkit nem lehet majd túlórára kötelezni, satöbbi, azonn Révész Máriusznak sikerült egészen parádésat gurítania.

A bringaügyi biztos először mélyreható társadalmi ismereteiről tett tanúbizonyságot, mikor kifejtette, hogy sok ember van olyan élethelyzetben hogy kénytelen pénzt keresni, dolgozni, majd azzal próbált rávilágítani a módosító társadalmi hasznosságára, hogy

„nagyon sokan egyébként ezért mennek külföldre, és például Ausztriába. Én beszéltem olyan emberekkel, akik 3-4 hónapot szabadnap nélkül lehúznak egy szállodában, mert így tudnak pénzt keresni, Magyarország erre – hogyha valaki többet akar dolgozni, és ezért több pénzt akart kapni – egész egyszerűen nem volt lehetőség.”

Révész itt látványosan bemutatta, hogy több dologban is nagyon el van tévedve.

Egyrészt arra hivatkozni hogy emberek jókedvükből egy év negyedét-harmadát ledolgozzák szabadnap nélkül, teljesen abszurd. Másrészt elfelejti, hogy Ausztriában simán meg lehet keresni egy magyarországi fizetés három-négyszeresét.

Tény, hogy rengeteg magyar jár át a szomszédos országba dolgozni, és tény hogy – a kapitalista rendszer jellegéből fakadóan – Ausztriában is létezik kizsákmányolás, azonban súlyos tévedés, vagy nettó cinizmus azt állítani hogy ez vonzza oda a magyar munkásokat.

Ausztriába azért mennek a magyarok, hogy jobban keressenek, mint itthon.

Ahelyett pedig hogy azon dolgozna a kormány hogy a magyar dolgozók bérei emelkedjenek, és ne kelljen Ausztriába szegődniük például vendéglátóipari rabszolgának hogy meg tudjanak élni, törvénybe foglalja, hogy a munkáltatók gyakorlatilag látástól vakulásig dolgoztathatják a munkásokat.

Persze Ausztria centrumország, Magyarország meg a félperiféria, szóval az osztrák bérszínvonal elérése idehaza nyilván nem lenne egyszerű – ha egyáltalán lehetséges a tőkés világrendszerben – de azért a munkások anyagi helyzetét talán mégsem azzal kéne rendezni, hogy lehetővé teszik a halálra dolgoztatásukat.

Mert mi a túlóra? A vadkapitalizmus maga.

Egy vadkapitalista rendszerben a munkás teljesen ki van szolgáltatva a tőke kénye-kedvének. A jelenlegi rendszer nem tökéletes – sőt! – hiszen arra épül, hogy a munkás tulajdon híján a munkaerejét bocsátja áruba, ezzel gyakorlatilag lemondva ébren töltött idejének jelentős részéről olyasvalaki javára, aki a termelőeszközök fölött rendelkezik.

Azonban a kapitalista rendszer története során a munkásmozgalmak elértek olyan eredményeket, mint az állami szabályozás a maximális munkaidő, a minimálbér, a munkahelyi körülmények, a munkásjogok és a tőkés-munkás viszony egyéb aspektusai terén, mely a munkásokat védi a tőkével szemben.

Na, Magyarország kormánya épp ezeket a vívmányokat bontja le, kiszolgáltatva a magyar munkást a nemzetközi tőke kénye-kedvének.

Ez a liberális kapitalista disztópia, melyben a rendszer a munkásokat robotokká, gyakorlatilag a tőkés fennhatósága alatt álló termelőeszközökké zülleszti ahelyett hogy állampolgároknak tekintené őket, akiknek az érdekeit hivatott védeni.

De hát ez nem is csoda; a tőkés rendszerben ugyanis a politikai hatalom birtokosai a tőke érdekeit szolgálják, hisz egymástól függnek – nincs itt semmi látnivaló, a gép forog, a munkás meg nem pihen.

Dicséretes, hogy Révész Máriusz oly kiterjedt társadalmi ismeretekkel rendelkezik, hogy még azt is tudja, van akinek dolgoznia kell a megélhetésért. Ez nyilvánvalóan egzotikusnak hat neki, azonban igazán megtehetné hogy elgondolkozik, ő mire vágyna ha neki is így kéne tennie: halálra dolgozza magát hogy meg tudjon élni, vagy inkább normális munkaidőért cserébe szeretne tisztességes bért?

Ha túlságosan idegen neki a téma és nem megy a gondolatkísérlet, nyugodtankérhet segítséget a szakszervezetektől. Vagy egy munkástól. Vagy bárkitől aki szombaton tüntetett, utakat zár le, vagy csak nem az ő pártja színeiben lett országgyűlési képviselő. Akkor talán valaki megmondja neki, hogy a béreket kellene emelni, nem a munkaidőt.

via Index

mérce.hu

Kapcsolódó cikkek

7 készség, amit nem veszélyeztetnek a robotok

2019. augusztus 05. 08:12
Az automatizációrót, a robotok térhódítását gyakran „mumusként” emlegetjük, amelyek elveszik a munkát, azonban a helyzet azért ennél jóval összetettebb. Már vannak és lesznek olyan munkák, amelyeket átvettek a gépek, szoftverek, de ezek egyelőre többnyire a repetitív, sok hozzáadott értéket nem igénylő tevékenységek. És itt a hangsúly a nagyobb hozzáadott értéken van, amelynek érdekében most a korábban egyszerűbb munkákat ellátó munkavállalókat képezni kell. Ugyanakkor az automatizáció új munkaköröket és szakmákat is teremt, így nem csak „elvesz” az új ipari forradalom, hanem ad is. Ráadásul vannak olyan humán készségek, amelyeket nem fognak tudni egyhamar megtanulni, helyettesíteni a robotok. A Harvard Business Review cikke nyomán foglaljuk össze ezeket.

Ételszobrászat mesterfokon – Egyre népszerűbb a gyümölcsfaragás

2016. augusztus 17. 08:05
Kettős funkciójuk van az alkotásoknak: gyönyörű látványt nyújtanak és ehetőek.