Szakmai tájékoztató a 2024. évi egységes kérelmek TM ellenőrzéséről 2.rész

2024. július 15. 15:05
Az Európai Unió által előírtak szerint Magyarországon is kötelező módon alkalmazni kell a SENTINEL műholdcsalád képeit az agrártámogatások ellenőrzéséhez. Ebben hazánknak – más tagállamokhoz hasonlóan - nincs választási lehetősége, de részletes tájékoztatókkal segíti a Magyar Államkincstár és az Agrárminisztérium is a gazdálkodókat a minél nagyobb mértékű megfelelésben.
Szakmai tájékoztató a 2024. évi egységes kérelmek TM ellenőrzéséről 2.rész
A 2024. évi egységes kérelmek Területi Monitoring Rendszer (a továbbiakban: TMR) általi ellenőrzéséről szóló tájékoztató első részében bemutatásra került a TMR célja, működése, valamint a június közepétől induló vizsgálatok típusai.
 
Jelen tájékoztatóban bemutatásra kerülnek a július közepétől (zöldugar, zöldtrágya), valamint az augusztusban várható TMR vizsgálatok (gyomosság, túllegeltetés, öntözés, nádaratás, nem termelő tájképi elemek ellenőrzése), továbbá ismételten bemutatásra kerül, miért fontos a helyszíni ellenőrzés megelőzése érdekében a gazdálkodói visszajelzés a TMR értesítésre. Az idei évben a TMR egy adott eltérés érzékelését követően a tavalyi évvel szemben csak egyetlen egy jelzést ad az év során a kedvezményezett irányában, hogy ne tekintsék a gazdálkodók terhesnek a folyamatos jelzést.
 
A teljes dokumentum pdf formátumban ITT elérhető el.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Szakmai kerekasztal programok a színsoron – Bábolnai Gazdanapok

2023. szeptember 06. 15:23
Másfél-másfél órás beszélgetések lesznek agrárfinanszírozásról, a gabonapiacról, az aszályról, az öntözésről és a kiskertek klímaváltozásnak megfelelő átalakításáról a színsoron felállított színpadon a Bábolnai Gazdanapokon.
A Magyar Mezőgazdaság Kft. és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által meghívott szakértők és gyakorló szakemberek ütköztetik az eltérő nézőpontokat.

Ebből a magyar építőanyagból épülnek az ausztrál házak

2023. február 14. 13:19
A hazai faipar jelentős múltra tekint vissza, a jelen viszont már kevésbé fényes. Vannak azonban pozitív kivételek, a vásárosnaményi Swiss Krono gyár 35 éve sikeresen működik, évente körülbelül 380 ezer köbméter OSB lapot gyárt, amellyel a régió meghatározó szereplője. Az építőipar visszaesése és a drasztikusan megemelkedett energiaárak a vállalatot sem kímélik, de két, összesen 62 millió euró értékű beruházással inkább előremenekülnek, és 40 százalékkal növelik a kapacitásaikat, ráadásul új, innovatív termékkört is fejlesztenek. A Pénzcentrum Szabadné Kázmér Orsolyát, a Swiss Krono vásárosnaményi gyárának igazgatóját kérdezte a hazai faipar helyzetéről, a munkaerőpiaci kihívásokról és a gyár üzleti stratégiájáról.