Szlovákia is meglépte: ideiglenesen leállítja az ukrán gabona importjátMár három EU-s ország blokkolja az ukrán gabonát.

2023. április 18. 11:30
Szlovákia ideiglenesen leállítja az Ukrajnából származó gabona és néhány más termék behozatalát – közölte a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya az MTI pozsonyi irodájával hétfőn.
 
A közlemény szerint a témával összefüggésben a nap folyamán tárcaközi munkacsoport ülésére kerül sor.
Szlovákia is meglépte: ideiglenesen leállítja az ukrán gabona importjátMár három EU-s ország blokkolja az ukrán gabonát.
Samuel Vlcan, a szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca vezetője pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be Pozsonynak az ukrán gabonával kapcsolatos első korlátozó döntését, amely szerint egészségkárosító növényvédőszer-tartalma miatt betiltották az ukrán gabona és liszt feldolgozását és felhasználását az országban.
 
A TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint a szlovák agrártárca az ukrán gabona behozatalával kapcsolatban arra mutatott rá, hogy az veszélyezteti, sőt ellehetetlenítheti a szlovákiai termelők helyzetét. Ezzel összefüggésben jelezték: a szaktárca már minden – a behozatal szabályozását célzó – törvényadta lehetőségét kihasználta, s további lépések megtételéhez kormányszintű döntésre van szükség.
 
Nagy István, agrárminiszter vasárnap jelentette be, hogy Lengyelországhoz hasonlóan, átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Van, ahol a fagy már elvitte a kajszitermést

2024. március 22. 16:11
Drága lehet a lekvárnak való.
 
Szinte leborotválta a kajszifák virágainak nagy részét a szerda hajnali fagy Bács-Kiskun vármegye északi részén. Lehet, hogy semmi értelme a Kiskunságban barackot vagy akár korai szilvát termeszteni. Drága lesz az aranysárga gyümölcs, lehet, hogy lekvárra sem futja abból, ami beérik – írja  a baon.hu.

Véghatáridejéhez közeledik „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” pályázat beadása

2023. szeptember 25. 15:41
Október 1-jéig van lehetőség – többek közt a vízmegtartási, valamint az öntözési lehetőséget biztosító – támogatási kérelmek benyújtására „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” pályázat keretében. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja a pályázók figyelmét, hogy amennyiben a projekthez kapcsolódóan a szükséges vízjogi engedély még nem áll rendelkezésükre, soron kívül vegyék fel a kapcsolatot a területileg illetékes, vízügyi és vízvédelmi hatósági hatáskörrel rendelkező katasztrófavédelmi igazgatósággal az engedélyezési eljárás eredményes lezárása, a pályázati feltételeknek megfelelő kérelmek benyújtása érdekében.