100 millió eurót kap öt uniós ország. Mennyi jut a magyar termelőknek?

2023. június 28. 15:55
Az uniós tagállamok mezőgazdaságért felelős minisztereinek tanácskozása keretében adott nyilatkozatában Nagy István elmondta: a bizottsággal folytatott tárgyalások eredményeként a magyar gazdák 15,93 millió eurót kapnak, hogy a raktározási költségeiket és az eladatlan készleteik miatt elszenvedett káraikat mérsékelni tudják.
100 millió eurót kap öt uniós ország. Mennyi jut a magyar termelőknek?
Nagy István ugyanakkor hozzátette: hogy az összeg magában nem túl nagy, tulajdonképpen "szimbolikus gesztus", de "olyan eredmény, amit a jövőben is értékelni kell".
 
"A hétfői döntés egyértelmű visszaigazolása annak, hogy megérte az öt határ menti tagállamnak kiállnia az érdekeiért. Hiszen ha csak jelképesen is, de a bizottság elismerte, hogy a határ menti tagállamok gazdálkodóira súlyos plusz teher járul, amelyeket muszáj enyhíteni" – hangoztatta.
 
Az agrárminiszter azt is elmondta, hogy kedden folytatódik a tanácsülés, ahol újra napirenden lesz az Ukrajnával folytatott mezőgazdasági kereskedelem kérdésköre. Ezért az ülés előtt személyesen is egyeztet az öt agrárminiszter, hogy továbbra is közös cselekvési tervvel tudjanak föllépni, és megvédeni országaik termelőit.
 
"Az öt tagország együttműködése, szilárd elhatározása  egyelőre megbonthatatlan, nem tudnak éket verni közénk" – fogalmazott Nagy István. Hozzátette: minden erejükkel küzdenek, hogy jogszabályi eszközökkel olyan garanciákat kapjanak, amellyel meg tudják védeni a belső piacukat, és gyakorlatilag egész Európa hagyományos mezőgazdaságát.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Két év és meglesz a glifozát helyettesítője?

2023. november 10. 16:15
A természetes bioherbicidek ígéretesnek tűnnek a rezisztens gyomok elleni küzdelemben.
 
A Harpe Bioherbicide csapata a herbicid-rezisztens gyomok leküzdésére úgynevezett bioherbicidek előállításán dolgozik – számolt be a kutatásokról az AgWeb.com.

Az EU lazítana a génmódosított növényekre vonatkozó szabályokon

2023. augusztus 04. 13:40
A nemrég nyilvánosságra került tervezet szerint az Európai Bizottság a géntechnológiával módosított szervezetekre vonatkozó szabályok felülvizsgálatát javasolja. Az EU szerint a lépéssel a gazdálkodók ellenállóbb növényeket termelnek, csökkentik a vegyi növényvédő szerek használatát és magasabb tápértékű élelmiszereket kínálnak a fogyasztóknak. Csakhogy ezt nem mindenki hiszi el. A magyar stratégia nem változik a génmódosított növényeket illetően. Hazánk továbbra is kiáll a magyar mezőgazdaság GMO-mentessége mellett.