12 éves csúcson a cukor ára, de további áremelkedés jöhet

2023. október 17. 16:04
Főként, ha India az exportkorlátozás mellett dönt.
 
Az egyik legfontosabb alapélelmiszerünk, a cukor ára az elmúlt egy év alatt soha nem látott magasságba emelkedett. Ennek fő magyarázata, hogy folyamatosan emelkedik a globális kereslet, miközben a fő termelő régiókban a száraz időjárás nem kedvez a termésnek, ráadásul a világ második legnagyobb cukortermelőjének számító India további exportkorlátozásokat akar bevezetni.
12 éves csúcson a cukor ára, de további áremelkedés jöhet
Exportkorlátozásokat fontolgat India
"Korlátozásokat fontolgat India a cukorexportjára, miután a száraz időjárás alaposan tönkretette a cukornádtermést az országban" – írja a portfolio.hu a Bloomberg cikke alapján. Amennyiben India valóban az exportkorlátozás mellett dönt, az tovább fogja szűkíteni a kínálatot a piacon, ami tovább emeli a cukor árát, ami már most is 12 éves csúcson van (elemzések szerint csak az idei évben több mint 35 százalékot emelkedett). India a világ második legnagyobb cukortermelőjeként a globális termelés ötödét adja.
 
India az elmúlt öt év leggyengébb monszunos időszakát élte át, mivel az El Niño megjelenése kevesebb csapadékot eredményezett Ázsia számos területén, főként India Karnataka és Maharashtra államának egyes részein, amelyek kulcsfontosságú cukortermesztési régióknak számítanak. Azonban India mellett érintett a világ második legnagyobb exportőrének számító Thaiföld is – a súlyos aszály miatt közel ötödével csökkenhet a termésmennyiség a következő betakarítás során.
 
Indiában, Thaiföldön, Kínában és Pakisztánban már az előző szezon is gyengébben alakult, ráadásul a csökkenő vetésterület és a súlyos nyári aszály következtében az európai termelés is gyengélkedik.
 
Indiában hamarosan döntés születhet további exportkorlátozásról
India már az előző, 2022/23-as szezonban is kvótarendszert vezetett be, 6 millió tonnára csökkentette az egy évvel korábbi 11 millióról a cukorexportját, mert a szezonvégi esőzések visszavetették a termelést.
 
A Bloomberg szakértők körében végzett felmérése szerint előfordulhat, hogy India az alacsonyabb termelés miatt ebben a szezonban vagy nem exportál cukrot, vagy csak kis mennyiségben.
 
Vannak olyan tényezők, amelyek a cukor árának alakulását befolyásolhatják. Ilyen a cukor globális keresletének alakulása (ez függ a népességnövekedéstől, az egy főre jutó jövedelem emelkedésétől, a cukor és az alternatív édesítőszerek árának alakulásától, vagy az egészséges életmódra váltás ütemétől). A FAO szerint az elkövetkező tíz évben a globális cukorfogyasztás évente átlagosan 1,1 százalékkal emelkedhet, főként ott, ahol az egy főre jutó érték jelenleg alacsony.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyar élelmiszeripar az egészséges GMO-mentes növényekre épül

2024. május 06. 17:22
A mezőgazdasági termelés, az élelmiszeripar és a táplálkozástudomány kéz a kézben járnak, minden szegmens fejlesztései, kihívásai, elvárásai hatással vannak egymásra – jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Semmelweis Egyetemen megrendezett III. Táplálkozástudományi Szimpóziumon, Budapesten, szombaton, melynek központi témája a szárazhüvelyesek voltak.

Kedvezően alakul a dinnyeszezon

2023. július 27. 13:42
A kínálat bőséges, a minőség az ország minden termesztőkörzetében kiváló - közölte az MTI-vel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).