160 milliárd az erdők fejlesztésére, fásítására

2021. október 07. 14:28
Az agráriumon belül kiemelten fontos szerepe van az erdőgazdálkodásnak, ezért csak erdőtelepítésre 2016 óta 160 milliárd forint értékben nyújtott támogatást az Agrárminisztérium, döntő többségét az elmúlt két évben - mondta Feldman Zsolt szerdán egy csévharaszti sajtótájékoztatón.
160 milliárd az erdők fejlesztésére, fásítására

Az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte, hogy az erdők szerepe megkerülhetetlen a klímaváltozás káros hatásainak csökkentésében, ezért is örvendetes, hogy az elmúlt két évben  a gazdálkodók körében élénkült az érdeklődés az erdőtelepítés iránt. Eddig mintegy 4000-en nyújtottak be e célra pályázatot, közülük mintegy 3600-en nyertek, csak az utóbbi egy hónapban 36 milliárd forint értékben hagytunk jóvá nyertes pályázatokat. A gazdasági, jóléti és környezeti szempontok okán, a kiemelt erdészeti tevékenység támogatására az agrártárca összesen 13 jogcímen írt ki pályázati felhívást a Vidékfejlesztési Program keretében.

Fotó: Vermes Tibor

Feldman Zsolt elmondta, hogy a mezőgazdasági termelésre kevésbé alkalmas területek erdősítése annyira népszerű, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel a tárca a pályázatok határidejét 2022 végéig meghosszabbította és 2023-ban is lehet majd támogatásért jelentkezni. A támogatási lehetőségek nemcsak új erdő telepítésére, de meglévők minőségének javítására, erdő-környezetvédelmi tevékenységekre és az erdőkben keletkezett károk  helyreállítására is szolgálnak. Cél, hogy az ország területének 22 százalékát borító erdők területe 2030-ra 27 százalékra növekedjen - tette hozzá.

Fotó: Vermes Tibor

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a pandémia időszaka fokozottan ráirányította a figyelmet az erdők sokoldalú szerepére. A bezártság, az utazási korlátozások kényszerében több millióan keresték fel erdeinket. A klímaváltozás káros hatásainak mérséklése mellett így megerősödött az erdők egészségvédelmi szerepe is - mondta. A fával borított területek gyarapítása során fontos cél, hogy a klímaváltozásnak ellenálló, ökológiailag stabil erdők létrejöttét segítsük. Ezért a Vidékfejlesztési Programban megerősítették és kiterjesztették az erdei biodiverzitás növelését szolgáló támogatási elemeket, melyek sikerét jól mutatja, hogy az új erdőtelepítések több mint felét őshonos fajokkal, elsősorban tölggyel valósították meg a gazdák - emelte ki az államtitkár.

Kapcsolódó cikkek

A német faipar válasza a német erdőgazdaságnak: nyugi

2021. május 07. 08:18
Pontosabban a Német Fagazdasági Tanács válasza a Német Erdőgazdasági Tanácsnak faárak ügyében. A faipar körültekintésre szólít fel - kommentár a német erdőgazdaság elnökének bojkott felhívására.

Erdővagyon és erdőgazdálkodás 2019.

2020. november 18. 08:51
A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya megjelentette a magyar erdők jellemző adatait bemutató Erdővagyon és erdőgazdálkodás Magyarországon 2019 c. kiadványát, kiegészítve a legfontosabb statisztikák számokban kifejezett értékeit táblázatos formában tartalmazó brosúrával.