A biogazdálkodások kapnak segítséget

2017. január 20. 07:55
Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Biokultúra Szövetség, valamint a Takarékbank Zrt., hogy elősegítse a magyar biogazdálkodás fejlesztését.

Az egyezményt aláírók vállalták, hogy különösen nagy figyelmet fordítanak a bioélelmiszer-fogyasztást ösztönző programok sikeres megvalósítására. Emellett a mezőgazdasági és vidékfejlesztési stratégiában foglalt célkitűzések elérését, illetve a rendelkezésre álló uniós és hazai források kihasználását új, célzott termékek, finanszírozási konstrukciók kidolgozását is támogatják közös tevékenységükkel.

 

 
 
 

 

A bankkal kötött partneri megállapodás egyébként támogatást nyújt a Magyar Biokultúra Szövetségnek és a bioszektor szereplőinek abban, hogy az előttük álló feladatokat hatékonyabban végezhessék el.

A biogazdálkodást több pénzzel szeretnék segíteni — fotó: Shutterstock

Két éve még mintegy 120 ezer hektáron folyt biogazdálkodás Magyarországon. Ám miután a biogazdák száma megduplázódott, valószínűsíthetően az ilyen elvek alapján művelt területek 100 ezer hektárral nőhettek – mondta Czeller Gábor, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke. Ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági területek 2,5 százalékán folyt 2015-ben biogazdálkodás, ami 2016-ban 4-5 százalékra emelkedhetett.

A bioszektor a Vidékfejlesztési Program kiemelt stratégiai ágazatai közé tartozik, a mostani uniós pénzügyi ciklusban az előző hét évinek a háromszorosa, mintegy 60 milliárd forint fordítható ilyen célok megvalósítására.

agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Már magyar dinnyét árulnak több áruházlánc üzleteiben

2016. július 25. 08:11
Már megjelent a magyar dinnye több áruházlánc üzleteiben, és a nyár más szezontermékeiből, így az ásványvízből, üdítőitalokból és jégkrémből is megnőtt a forgalom az élelmiszer-kiskereskedelemben - közölték az áruházláncok az MTI érdeklődésére. 

Nő a fő gabonafélék aszálykitettsége

2018. január 16. 13:16
A társadalmi és gazdasági tényezők helyett inkább a korábbinál magasabb átlaghőmérsékleteknek van szerepük abban, hogy egyes gabonafélék termésátlagai stagnálnak az egész régióban, így Magyarországon is – mutatott rá elemzésében két magyar kutató, Pinke Zsolt és Lövei Gábor.