A biogazdálkodások kapnak segítséget

2017. január 20. 07:55
Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Biokultúra Szövetség, valamint a Takarékbank Zrt., hogy elősegítse a magyar biogazdálkodás fejlesztését.

Az egyezményt aláírók vállalták, hogy különösen nagy figyelmet fordítanak a bioélelmiszer-fogyasztást ösztönző programok sikeres megvalósítására. Emellett a mezőgazdasági és vidékfejlesztési stratégiában foglalt célkitűzések elérését, illetve a rendelkezésre álló uniós és hazai források kihasználását új, célzott termékek, finanszírozási konstrukciók kidolgozását is támogatják közös tevékenységükkel.

 

 
 
 

 

A bankkal kötött partneri megállapodás egyébként támogatást nyújt a Magyar Biokultúra Szövetségnek és a bioszektor szereplőinek abban, hogy az előttük álló feladatokat hatékonyabban végezhessék el.

A biogazdálkodást több pénzzel szeretnék segíteni — fotó: Shutterstock

Két éve még mintegy 120 ezer hektáron folyt biogazdálkodás Magyarországon. Ám miután a biogazdák száma megduplázódott, valószínűsíthetően az ilyen elvek alapján művelt területek 100 ezer hektárral nőhettek – mondta Czeller Gábor, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke. Ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági területek 2,5 százalékán folyt 2015-ben biogazdálkodás, ami 2016-ban 4-5 százalékra emelkedhetett.

A bioszektor a Vidékfejlesztési Program kiemelt stratégiai ágazatai közé tartozik, a mostani uniós pénzügyi ciklusban az előző hét évinek a háromszorosa, mintegy 60 milliárd forint fordítható ilyen célok megvalósítására.

agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Kétnapos Zöldkonferencia Budapesten

2016. május 20. 07:58
Az erőforrásokat intelligensebben, teljes kimerítésüket elkerülve kell felhasználni ahhoz, hogy fenntartható legyen a gazdasági növekedés az Európai Unió országaiban - mondta az Országos Hulladékgazdálkodási Konferenciát megnyitó beszédében V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára szerdán, Budapesten.

A FrieslandCampina szolgáltató központot hoz Magyarországra

2017. május 08. 07:43
A világ egyik legnagyobb szövetkezeti alapon működő tejipari vállalata, a holland FrieslandCampina regionális pénzügyi szolgáltató központot hoz Magyarországra, ahol 150 embernek ad munkát az első ütemben – mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a beruházás bejelentésén.