A bioműrágya válasz lehet a magas ásványi műtrágya árakra

2023. június 02. 12:00
A bioműtrágya előállításához többek között kommunális hulladékot használnak.
A bioműtrágya szennyvíziszapot és a kommunális hulladék biológiailag lebomló frakcióját használja, közölte az innovatív módszer egyik kidolgozója, Anita Zapałowska, a lengyel Rzeszowi Egyetem munkatársa.  
 
Az így kapott termék felhasználható a biogazdálkodásban és a fenntartható mezőgazdaságban.
 
A bioműrágya válasz lehet a magas ásványi műtrágya árakra
Mivel az ásványi műtrágyák ára folyamatosan emelkedik, egyre inkább keresik a biztonságos és környezetbarát technológián alapuló alternatív termelési megoldásokat.
Az általunk javasolt technológia a hulladékot bioműtrágyává alakítja át, így beleillik a körforgásos gazdasági modellbe - mondta a szakember.
 
A kommunális szennyvíziszap szerves vagy szerves-ásványi műtrágyává történő feldolgozása lehetővé teszi a hulladék átminősítését olyan termékké,  amely forgalomba hozható.
 
Jelenleg nagyon nagy az érdeklődés a települési hulladékok műtrágyagyártás irányába történő ártalmatlanításának technológiája iránt. Számos szennyvíztisztító telep, települési hulladékkezelő üzem tervezi olyan technológiák bevezetését, amelyek a szennyvíziszapot  műtrágyává  alakítják.
 
Az egyetem kutatóinak projektje  diagnosztikát is tartalmaz, fonálférgek vizsgálatának (nematológia) segítségével értékelték a termelt műtrágya minőségét.
A fonálférgek törzsébe azok tartoznak, amelyek baktériumokkal és gombákkal, valamint növényi parazitákkal táplálkoznak.
 
Az első csoport jelentősége abban rejlik, hogy felgyorsítja a szerves trágyák és a növényi maradványok mineralizációját (mineralizáció az a folyamat amely a szerves anyagokat vízzé , ásványi sókká  és széndioxiddá alakítja). Ők teszik lehetővé a talaj biológiai egyensúlyának fenntartását - mondta.
 
A nematológiai diagnosztikát széles körben alkalmazzák a nyugat-európai országokban, Ázsiában és az Egyesült Államokban. A benne rejlő lehetőségek ellenére Lengyelországban nem túl gyakori vizsgálati módszer. Ezért döntöttünk úgy, hogy ezt a diagnosztikai módszert alkalmazzuk projektünkben. A fonálférgek trofikus csoportjai meghatározza, hogy egy élő szervezet hogyan képezi a saját szerves anyagát és hogyan termeli meg a szükséges energiát. Ez a két mechanizmus szorosan összekapcsolódik, és egy szervezet anyagcseréjét alkotja. Ennek felmérésével meghatározzuk a bioműtrágya érettségi fokát - magyarázta Zapalowska.
 
A bioműtrágya kiválthatja az ásványi műtrágyákat és válasz lehet a magas műtrágya árakra.
 
Forrás: sadyogrody.pl

Kapcsolódó cikkek

Fontos információk a fiatal gazda támogatásról

2024. április 16. 11:08
2023-hoz képest két meghatározó változás is van.
 
Megjelent a KAP Nemzeti Irányító Hatóság 10/2024 számú IH közleménye a fiatal gazdák kiemelt területalapú támogatásáról a 2024-2027 közötti időszakában.

Ösztöndíjpályázat agrárhallgatóknak

2024. április 15. 16:05
Kevesebb energiával és alapanyaggal többet termelni? Az agrárium zöld átállását támogató fiatal agrárszakemberekre van szükség.