A Bunge az eddig vártnál nagyobb eredményre számít 2023-ban

2023. augusztus 07. 12:27
A Bunge Ltd. megemelte egész éves eredménykilátásait, miután a javuló feldolgozási árrések segítettek a mezőgazdasági kereskedőcégnek a Wall Street becsléseit meghaladó második negyedévi nyereséget elérni. Ezzel meredeken emelkedtek a részvényárak is.
 
A Bunge az eddig vártnál nagyobb eredményre számít 2023-ban
A Bunge az egész éves korrigált profitot legalább 11,75 dolláros részvényenkénti szintre emelte a javuló kilátások mellett, szemben a korábbi 11 dolláros iránymutatással, és a Refinitiv adatai szerint a 11,60 dolláros átlagos elemzői becslés feletti értékkel. A Bunge részvényeinek ára 5,2%-kal 114,03 dollárra emelkedtek, ami 14 hónapos csúcs.
 
A részvényárak emelkedtek az erős negyedévnek és a megemelt iránymutatásoknak köszönhetően. A vállalat továbbra is jól teljesít a rendkívül ingadozó makrokörnyezetben” – mondta Arun Sundaram, a CFRA Research vezető részvényelemzője.
 
A bevételek ugrásszerűek, miközben a Bunge azon dolgozik, hogy lezárja a Viterra terménykezelővel kötött egyesülési megállapodást, amely mintegy 34 milliárd dollár értékű globális mezőgazdasági vállalatot eredményezne, amelynek éves bevétele körülbelül 4 milliárd dollár lehet.
 
A globális gabonakereskedők kihasználták az élelmiszerek, az állati takarmányok és a bioüzemanyagok iránti erőteljes kereslet növekedését, valamint a magasabb terményárakat az ellátási lánc számos megszakadása miatt, legutóbb a fő gabonaexportőr Ukrajnában vívott háború miatt.
 
A Bunge és a gabonakereskedelmi riválisok, mint például az Archer-Daniels-Midland, a Cargill és a Louis Dreyfus profitja azonban mérséklődött a tavalyi rekordszinthez képest a növekvő működési költségek és a szűkülő olajosmag-feldolgozási árrés miatt, amelyek most elkezdtek fellendülni.
 
Az ADM a múlt hónapban a második negyedévi profit visszaeséséről számolt be, de a 2023 második felében tapasztalható javuló piaci feltételekre hivatkozva megemelte az egész évre vonatkozó iránymutatást.
 
A Bunge közölte, hogy az értékesítési és mennyiségi szempontból legnagyobb szegmensének számító mezőgazdasági üzletág második negyedéves korrigált eredménye 75%-kal ugrott meg, mivel a brazil szójabab rekordtermése fellendítette a feldolgozási tevékenységet.
 
A növekedés több mint ellensúlyozta a Bunge finomított és speciális olajok részlegének vegyes eredményeit, valamint az feldolgozási szegmens alacsonyabb profitját.
 
A Bunge korrigált nyeresége részvényenként 3,72 dollár volt a június 30-ával zárult három hónapban, az elemzők részvényenként 2,69 dollárra számítottak.
 
forrás: agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

Az agrárszakképzésben több mint négyezren kezdik meg a tanulást

2024. szeptember 03. 15:03
Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák íratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen - mondta az agrárminiszter hétfőn Hajdúböszörményben.

Halálos fenyegetés helyett becsülni kell a jégvédelmet

2024. február 12. 13:49
Durván 4 milliárdba kerül évente a gazdáknak és az államnak, de több milliárdos kárt képes megelőzni a szántókon és a kertészetekben az országos jégkármérséklő rendszer. És nem igaz, hogy ez csinálja az aszályt…