A DDGS a takarmányozás aranytartaléka

2023. március 16. 12:44
A Pannonia Gold névre hallgató magas fehérjetartalmú száraz kukoricatörkölyt teljesen környezetbarát körülmények között állítják elő, génmódosítástól, hormonkezeléstől és antibiotikumoktól mentes kukoricából.
 
A DDGS (Distillers Dried Grains with Solubles) magyarra fordítva szárított gabonatörköly, aminek az alapanyaga kukorica. Kevéssé ismert, hogy a kukorica feldolgozásával előállított bioetanol nem a folyamat egyetlen terméke, a tisztán égő, magas oktánszámú üzemanyag mellett csúcsminőségű takarmány, DDGS is készül. Az állandó minőség feltételei közé tartozik, hogy a Pannonia Ethanol kizárólag genetikailag módosított organizmusoktól és antibiotikumtól mentes kukoricát használ.
 
A DDGS a takarmányozás aranytartaléka
A Pannonia Ethanol száraz kidarálású technológiát alkalmazó dunaföldvári üzemében a kukorica keményítőtartalmának kivonásával gyártanak bioetanolt, a DDGS tehát a kukoricaszemek keményítő nélküli részeit tartalmazza. Ez azt is jelenti, hogy a tápanyag mennyisége koncentrálódik a kukoricához képest (pl. nyersfehérje, nyerszsír, nyersrost).
A minőségellenőrzésre a takarmányozás tervezhetősége és biztonsága szempontjából különös figyelmet kell fordítani. A Pannonia Ethanol magasan képzett szakemberei így folyamatosan monitorozzák a folyamatokat, ezzel biztosítják a szemcsék optimális méretét, ami kiemelten fontos a takarmány keverési arányai, íze és szállítása szempontjából. A minőség egyik kézenfekvő indikátora a szín. Az igazi, minőségi DDGS színe az aranysárgához közelít, csak az ilyen színű termék őrzi meg kellemes illatát. A Pannonia Ethanol üzemében előállított DDGS aranysárga színére utalva Pannonia Gold névre hallgat.
 
A Pannonia Gold kérődző, sertés és baromfi számára javasolt takarmányalapanyag, elsősorban stabil tápanyag összetétele, homogén beltartalma és kiváló emészthetősége teszi népszerűvé a hazai piacon is.
 
A DDGS-t kérődzők, elsősorban szarvasmarha takarmányozásában egyre nagyobb mértékben használják. Kiváló, bendőben nem bomló fehérjetartalmával, jól emészthető rosttartalmával, kukorica mellett alkalmazható a tejelő takarmány összeállításában. A DDGS nagy mennyiségű zsírt tartalmazó, nagy energiatartalmú alapanyag, mely alacsony keményítőtartalma mellett csökkenti az accidózis kialakulásának lehetőségét segítve ezzel a tejtermelés növekedését és az állatok súlygyarapodását.
A DDGS takarmányba keverése növendék és hízó sertéseknél is kitűnő növekedési eredményeket hozott. Ez az eredmény azért is fontos, mert a hatályos uniós szabályozásnak megfelelően a növényi eredetű fehérjehordozók jelentősége fokozatosan nő. Közben a modern sertésfajták és hibridek táplálóanyagokkal szemben támasztott igénye nagyban eltér a hagyományos fajtákétól, jobb minőségű, könnyebben emészthető takarmányokat igényelnek genetikai teljesítőképességük megvalósításához. Kutatásokból kiderült az is, hogy a DDGS ízének hatása a sertések számára kifejezetten kedvező, ami növeli a takarmányfelvételt, továbbá rosttartalma is hozzájárul, hogy rendkívül jól alkalmazható legyen akár nagyobb adagban is.
 
Baromfi esetében a DDGS közel 40mg/kg xantofill tartalma, – mely közel kétszerese a kukorica xantofill tartalmának – kedvezően befolyásolja a tojás sárgájának és a brojler bőrének sárga színét. A gazdaságossági megfontolásokat erősen szabályozza az is, hogy a DDGS megfelelő mértékű alkalmazása a baromfi takarmányozásában jól láthatóan képes csökkenteni a költségeket és növelni a profitot.
 
A DDGS hazai felhasználása egyre növekvő tendenciát mutat, hiszen míg régen Szlovákiából vagy Ausztriából lehetett csak beszerezni, 2012 óta már a Pannonia Ethanol is jelen van a magyar piacon, azaz a termék lényegesen könnyebben elérhető. A DDGS-nek így egyre nagyobb a részaránya a takarmányalapanyag- palettán, de még mindig új elemnek számít. Mindenképpen várható a további növekedés, hiszen nemcsak hogy a DDGS kiváló opcióként szolgál a drágább fehérjehordozók kiváltására, de a hazai gyártással helyettesíthetőek az import takarmányok, melyek számos esetben a piac számára kifogásolhatóak (pl. génmódosított szója). A folyamat pedig összességében javítja az ágazat versenyképességét. További szempont az is, hogy a gyártás során a társtermék bioetanol olyan alternatívát kínál a fosszilis üzemanyagokkal szemben, ami jelentősen csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, és ezzel hozzájárul a klíma védelméhez.
 
A magyar piacon a Pannonia Ethanol egyedüliként gyártja ezt a terméket: a 2014-ben kezdődött kapacitásbővítés eredményeként 2015 folyamán a dunaföldvári üzem eléri, hogy évente egymillió tonna kukorica feldolgozásával 350 ezer tonna DDGS-t és 10 ezer tonna kukoricaolajat gyártson, emellett a gyártási folyamat része 450 millió liter bioetanol előállítása is. Ezekkel a számokkal a Pannonia Ethanol válik az EU legnagyobb bioetanol-gyártójává.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

A VADVILÁG ÉS A BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉG MEGŐRZÉSE KÖZÖS FELADATUNK

2023. március 03. 11:46
Március 3-án ünnepeljük a ’Vadvilág Világnapját’, idén éppen a veszélyeztetett, vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó CITES aláírásának 50. évfordulóján. 2023-ban a világnap mottója „Együttműködésben a vadvilág megőrzéséért”, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a saját szintjén mindenki hozzá tud járulni a vadvilág védelméhez és a biológiai sokféleség megőrzéséhez.
 
A veszélyeztetett, vadon élő állatok, növények és a belőlük készült különféle termékek nemzetközi kereskedelmének éves világpiaci forgalma napjainkra eléri a 160 milliárd amerikai dollárt, és évente több százmillió egyedet érint. A gyakran hamis ígéretekkel gerjesztett vásárlói igények hatására a „kínálatban” újabb, egyre különlegesebb, ritkább fajok jelennek meg. Az igények kielégítésére az állatokat és növényeket a természetes élőhelyükről gyűjtik be, egyre több fajt sodorva ezzel a kihalás szélére.

Új helyettes államtitkár érkezett az Agrárminisztériumba

2024. szeptember 27. 12:44
A korábbi államtitkárból NAK elnök lett.
 
A Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható, hogy Orbán Viktor, miniszterelnök a 109/2024. (IX. 26.) határozata helyettes államtitkárt mentett fel és helyettes államtitkárt nevezett ki.