A Dél-Alföldön szépen szaporodtak a búbosbankák

2023. augusztus 11. 13:35
A Körös-Maros Nemzeti Park tájait járva szinte mindenütt találkozhatunk búbosbankákkal. Idén a költések jól sikerültek, szépen szaporodott az állomány.
 
A Dél-Alföldön szépen szaporodtak a búbosbankák
A Kis-Sárréten az előző évekhez képest megnövekedett számukat jelzi, hogy a fiatalokkal repülő szülők látványa szinte mindennapos a fészkelésre alkalmas élőhelyeken. Leggyakrabban állattartótelepek környékén találkozhatunk velük, ez a táplálkozásukból is adódik, írta a Körös-Maros Nemzeti Park honlapja. A trágyán előforduló rovarok, férgek keresgélése közben gyakran tartózkodnak a talajon, ilyenkor nem is olyan szembetűnőek, de felrepülésük után lepkeszerűen hullámzó röptükről és különleges tollbóbitájukról egyből felismerhetők ezek a rigónál kicsivel nagyobb, tarka tollruhájú madarak.
Tojásfestés – búbos banka módra | National Geographic
A mezőgazdaság intenzívvé válása kedvezőtlenül hatott az állomány nagyságára, de a Körös-Maros Nemzeti Park területén lévő mozaikos mezőgazdasági területek, legelők, élőhely-rekonstrukciók pozitív hatással vannak a faj egyedszámának növekedésére.
 
A Maros-ártérben és a Csanádi pusztákon is sok a búbosbanka. Érdekesség, hogy az idén Igazgatóságunk bökényi irodájának tetején is költött egy pár. A kardoskúti Fehér-tó környékén a megszokott 4-5 pár költött. Az első fiókák július elején kezdtek kirepülni, majd hamarosan a többiek is követték őket.
Búbos banka - Európa madarai - Vízimadarak
A Dévaványai-Ecsegi pusztákon a fészkelő párok száma magasabb volt, mint a korábbi években. Több pár másodjára is sikeresen költött. Cserebökényben a régi folyómedrek mentén, az elhagyott tanyatelkeken és a megmaradt öreg fasorokban, facsoportokban számos költésre alkalmas odút, üreget találnak a búbosbankák.
Búbosbanka – a hazai madárvilág punkja
A térségben gyakori madárnak számítanak, megfigyeléseink szerint az utóbbi években emelkedett a költőpárok száma.
 
forrás: agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Kapcsolódó cikkek

Éjjel-nappal nyitva a horgosi határátkelő

2023. december 01. 14:31
A munkavállalói igények eljuttatása után november végétől éjjel-nappal nyitva áll a Horgos 2 határátkelő. „Megszűnt az a lehetetlen helyzet, hogy a térség vajdaságból bejáró munkavállalói csak kerülővel, vagy több órás késéssel járjanak be a Szeged környéki vállalatokhoz" – mondja Nyisztor Margaréta, az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete elnöke.

Javában zajlik az elektromosautó-pályázat: a vállalkozások is látják az előnyöket

2024. február 21. 16:54
A kiírás jól kizárja a nyerészkedőket – mesélte a Világgazdaságnak Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója. Beszélt arról is, hányan nyújtottak be eddig kérelmet, mire érdemes figyelni jelentkezésnél, és kik nem vehetik igénybe a támogatást. Az adatokból az is jól látszik, hogy a támogatási keretösszeg jó eséllyel nem fog kimerülni március 31-ig.