A fenntartható élelmezés és egészséges táplálkozás a FAO konferenciáján

2020. november 03. 09:41
A gazda és a termelő nem a környezettudatos világ ellensége, hanem egyik legfőbb támasza a XXI. században is. A járvány idején tanúsított helytállásukért köszönet és megbecsülés illeti őket – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a FAO Európai Regionális Konferencia 32., virtuálisan megrendezett ülésszakán.
A fenntartható élelmezés és egészséges táplálkozás a FAO konferenciáján

A kétévente tartott konferencia a világélelmezési szervezet legfontosabb fóruma. Az idei tanácskozás középpontjában a fenntartható élelmezési rendszerek és az egészséges táplálkozás áll. Belánszky-Demkó Zsolt kiemelte: a magyar kormány szerint az élelmezési problémákra a helyben folytatott, fenntartható és hosszú távú programok adnak valódi gyógyírt. Ehhez viszont a segítséget oda kell vinni, ahol a baj jelentkezik. Magyarország aktív a nemzetközi együttműködésben: az Agrárminisztérium FAO-ösztöndíjprogramja nagy sikerrel, jelentős eléréssel működik. 41 fejlődő országból több száz hallgató Master’s szintű tanulmányait finanszírozzuk magyar agráregyetemeken. A program keretében jelenleg 36 diák tanul Magyarországon. Az érintett országokból érkezők olyan, a hétköznapokban jól hasznosítható képzést kapnak, amellyel elősegíthetik országuk mezőgazdaságának gyarapodását. Ezen túl, az együttműködésnek változatos formái valósulnak meg, például a helyieket segítő, afrikai fejlesztési projektek keretében.

Fotó: Fekete István

Mint azt a helyettes államtitkár elmondta, a világjárvány idején a visegrádi országok mezőgazdasága és köztük a magyarországi agrárium ütésállónak bizonyult. Idén minden állam élelmiszer-önellátása fontosabbá vált, mind eddig bármikor. Ebben az új helyzetben a fenntartható élelmezési rendszerek, rövidebb ellátási láncok megvalósítása életbevágó feladattá válik.
Belánszky-Demkó Zsolt szólt arról is, hogy hazánkban az élelmiszerpazarlás az elmúlt három évben 4%-kal csökkent. Az irány tehát jó, de még bőven van feladatunk e tekintetben. A fenntarthatóság fontos a magyar kormány számára: az elmúlt évtizedben éppen ezért több intézkedést hozott annak érdekében, hogy az élelmiszergyártók termékeiben kevesebb legyen az olyan összetevő, amely káros a fiatal nemzedékek számára.

Fotó: Fekete István

A helyettes államtitkár felszólalásában aláhúzta: a koronavírus-járvány alatt különösen fontos, hogy a globális élelmiszerkereskedelem helyett a nemzeti mezőgazdaság, a helyi termékek kínálta alternatív megoldásokat részesítsük előnyben, segítve ezzel a vidék népességmegtartó erejét. Tudnunk kell, hogy a gazda és a termelő nem az új, környezettudatos világ ellensége, hanem egyik legfőbb támasza a XXI. században is. Erőfeszítéseikért köszönet és megbecsülés illeti őket – szögezte le az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.

(AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek

Takarmánydrágulás – emelkedni fog a tojás ára

2021. február 02. 09:00
 
A tojástermelő vállalkozások az étkezési tojás átadási árainak emelését kezdeményezik a takarmányok drágulására hivatkozva.

Szinte hihetetlen: ennyibe kerül idén egy kiló ponty, harcsa, lazac a hazai piacokon

2020. december 01. 09:10
Karácsonykor sok magyar háztartásban tartják azt a szokást, hogy halétel kerül az asztalra. Gyakran előfordul az is, hogy van, aki csak ilyenkor fogyaszt egyedül halat, mondjuk sült vagy halászlé formájában. Az ünnepek alatt a háziasszonyok változatos, egészséges halételeket varázsolnak a családi asztalra, de idén az éttermek is, akár előjegyzések alapján elkészítik és házhoz is szállítják a tradicionális vagy különleges ünnepi ételt. Most annak jártunk utána, mennyiből hozhatjuk ki a karácsonyi halvacsorát, ha többféle húst is szeretnénk készíteni.