A gazdák nagyon bíznak az európai uniós támogatásban

2024. január 25. 10:50
Bizakodó hangulatban kezdték az évet az agrárcégek: idén a pénzügyi eredményeik javulására és az uniós pályázatok folyósítására is számítanak.
 
A gazdák nagyon bíznak az európai uniós támogatásban
Az agrárcégek bő fele fejlesztést tervez
A K&H felmérése szerint a mezőgazdasági társaságok várakozásai 2023 végén még jelentősen elmaradtak az utóbbi évek csúcsidőszakaitól. Ugyanakkor már érzékelhető az elmozdulás a vállalkozói hangulatban 2023 harmadik negyedévében mért mélypontról. Ekkor 4,7 százalékos árbevétel- és 2,3 százalékos profitnövekedéssel számoltak, a tavalyi utolsó hónapokban viszont már 6,5 százalékos, illetve 4,6 százalékos emelkedést vártak. A beruházási szándék egyelőre nem változott, továbbra is a cégek 54 százalékának vannak ilyen szándékai 2024-re. A fejlesztési tervek legnagyobb része, csaknem 27 százaléka informatikai korszerűsítés.
 
A mezőgazdaságban a legnagyobb a bizalom az EU-s támogatásban
Az uniós források érkezésében 57 százalék bízik, ez a legmagasabb érték az ágazati rangsorban (akárcsak tavaly), hiszen például a kereskedelemben csak 39 százalék, a szolgáltató vállalkozások körében mindössze 37 százalék számít arra, hogy idén uniós forrásokhoz jut. Az ipari, építőipari cégek 54 százaléka vár brüsszeli pénzeket. A K&H november 6. és 30. között összesen 400 magyarországi mikro-, kis- és közepes vállalkozás várakozásait mérte föl. Az agrárszektorból 84 cégre terjedt ki a kutatás.
 
forrás: agraragazat.hu
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

Ismét változik a támogatási rendszer, jön az új AKG!

2023. november 16. 17:20
Szükségessé vált a KAP Stratégiai Terv módosítása.
 
A szántóföldi növénytermesztésben fontos a termelési szerkezet differenciálása, speciálisabb piacképes fajták termesztése, tudatosabban szükséges gazdálkodni az inputanyagokkal, továbbá kedvezőtlenebb adottságú területeken érdemes nyitni a kevéssé energiaintenzív termesztési technológiák alkalmazása felé, megfelelve az ökológiai szempontoknak – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett kaposvári gazdafórumon szerdán.

A Fendt 728 Vario lett az év traktora

2022. november 15. 10:46
A Bolognában megrendezett EIMA szakvásáron kihirdették az Év Traktora 2023 (Tractor of the Year 2023) nyerteseit: Fendt, McCormick, New Holland és JCB traktorok lettek a kategóriagyőztesek.
A 2023-as Év Traktora verseny főkategória-győztese a Fendt 728 Vario lett. A gyönyörű erőgép főbb jellemzői között érdemes megemlíteni a vadonatúj, 6 hengeres, 7,5 literes AGCO-Power motort, amely csaknem 283 lóerőt ad le. A motor mellett számos új funkció is elérhető a traktorban.