A gazdálkodók számára is hatalmas a tétje a választásnak

2024. május 28. 15:06
Brüsszel háborúpárti és elhibázott agrárpolitikája az élelmezésbiztonságot is veszélyezteti, a jövő vasárnapi választás tétje éppen ezért az európai agrárium jövőjének megóvása, és a gazdálkodók versenyképességének megőrzése – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kovászna megyei Maksán tartott gazdafórumon május 28.-án.
A gazdálkodók számára is hatalmas a tétje a választásnak
A miniszter a rendezvényen arról beszélt, szemfényvesztés és képmutatás az a szélsőséges zöld ideológia, amit Brüsszel ráerőltet a gazdálkodókra. Éppen ezért fontos az, hogy minél többen vegyenek részt a júniusi választáson, mert csak így térhetünk vissza a normalitás talajára. Az Európai Unió agrárpolitikájának középpontjába újra a gazdálkodókat kell állítani. A tárcavezető kiemelte, sorsközösséget alkotunk itt a Kárpát-medencében, a mezőgazdaság előtt álló kihívások ugyanazok a határ mind a két oldalán. A nehézségekre a jó válaszokat közösen kell megtalálnunk, minden magyar felelős ugyanis minden magyarért.
 
Nagy István Magyarország soros uniós elnöksége kapcsán az agrárium vonatkozásában öt területre hívta fel a figyelmet, ezek: a versenyképesség, a válságkezelés, a fenntarthatóság, a gazdaközpontúság és a tudásátadás. A miniszter a hozzáadott érték növeléséről és az élelmiszerek feldolgozottsági szintjének növeléséről is beszélt, ennek érdekében fejleszti történelmi források felhasználásával hazánk a feldolgozó- és élelmiszeripart.
Kifejtette: a legbiztonságosabb termék az, amelyik rövid ellátási láncból származik. Meg kell győzni a vásárlókat, hogy mindig válasszák a hazai termékeket, mert így a magyar gazdák megélhetését és a nemzetgazdaságot is támogatják. A hazai élelmiszerek fogyasztása és népszerűsítése pedig kiemelt feladat.
 
Az agrárminiszter a nap folyamán egyeztetett Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsának elnökével és Antal Árpáddal, Sepsiszentgyörgy polgármesterével is. A találkozón szóba került a térség további gazdasági fejlesztése, a falugazdász hálózat működése és az uniós pályázatok felhasználása is. Nagy István Székelyföld egyik legélhetőbb településének nevezte Sepsiszentgyörgyöt, mivel a város kiváló gazdasági, oktatási és a kulturális lehetőségekkel rendelkezik. Apró lépésekkel és kitartó munkával lehet Székelyföldet megerősíteni és az összetartozást tovább mélyíteni – fűzte hozzá a tárcavezető.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Aszály: közel 120 millió eurót osztanak szét, de Magyarország nincs a listán

2024. szeptember 24. 14:46
Az EU megsegítené a szélsőséges időjárás miatt kárt szenvedett gazdákat.
 
Az Európai Bizottság több mint 119,7 millió euró pénzügyi hozzájárulást javasolt hétfőn Bulgária, Németország, Észtország, Olaszország és Románia mezőgazdaságai számára, amelyek súlyosan megérezték az idén tavasszal és nyáron a szélsőséges időjárási jelenségeket.

Úgy műveljük a földet, hogy tönkre is tesszük – a regeneratív talajművelés lehet a megoldás

2024. február 23. 15:22
A Dél-Alföldön azt tervezik, hogy a kemikáliákat és a műtrágyázást is folyamatosan visszaszorítják a jövőben.
 
Egyre elterjedtebb az úgynevezett regeneratív talajművelés, mivel az éghajlatváltozás miatt kiszáradó talajok nedvességtartalmát szeretnék megőrizni a gazdálkodók, lehetőleg természetes úton. De cél a talajok tápanyagtartalmának megőrzése is – írja a novenyvedoszer.hu.