A helyi termékekről és az agroturisztikai lehetőségekről is felmérés készül

2023. július 25. 12:52
A helyi termékek előállításáról és a fogyasztási szokásokról készít felmérést a Széchenyi István Egyetem. Az agroturizmus fejlesztésével kapcsolatban is felmérés indult, amelynek eredményei nyomán a gazdálkodás diverzifikációját segítő intézkedésekről szóló javaslatok készülhetnek. Mindkét kutatást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatja.
A helyi termékekről és az agroturisztikai lehetőségekről is felmérés készül
A helyi termékekről készít széleskörű felmérést a Széchenyi István Egyetem. A kutatás fókuszában a rövid ellátási láncok, s ezen belül is elsősorban a helyi termékek előállítása, illetve a fogyasztási és vásárlási szokások állnak. Az egyetem munkatársai két kérdőívvel is készültek, így a termelők és a fogyasztók is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a felmérés sikeres legyen, ezáltal pontos képet kapjunk a helyi termékek előállítóiról, a termelői szolgáltatásokról, valamint a fogyasztási és vásárlási szokásokról. A kutatás eredményei hozzájárulhatnak a helyi termékek népszerűségének növeléséhez és értékesítési lehetőségeinek javításához.
 
A hazai földben megtermelt helyi termékek és az azokból készült élelmiszerek hazai értékesítése támogatja környezetünk gazdasági fejlődését, az élhető, fenntartható vidéki életet és hazánk élelmiszer-ellátásának biztonságát is.
A piacokon ráadásul a vásárlók meggyőződhetnek az általuk kedvelt termékek eredetéről, a termelők pedig közvetlen visszacsatolást kaphatnak a munkájuk eredményéről.
 
A helyben megtermelt alapanyag feldolgozása mellett egyre több gazdálkodó igyekszik egyéb szolgáltatással is bővíteni a kínálatát. Az agroturizmus terén azonban bőven van még tere a fejlesztéseknek.
Ezt a célt szolgálja az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ felmérése is, amelyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, valamint a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége is részt vesz. A kutatás célja, hogy a hazai agroturizmus helyzetét vizsgálva, az eredmények birtokában széles szakmai körben javaslat készüljön a fejlesztésekre és intézkedésekre, valamint, hogy konkrét projektek induljanak a termelők diverzifikációjának támogatása érdekében. A kérdőív az alábbi linkre kattintva érhető el.
 
Mindkét felmérés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével valósul meg. Célunk, hogy pontosabb képet kapjunk a helyi termékek előállítókról, a termelői szolgáltatásokról, valamint a fogyasztási és vásárlási szokásokról.
 
Forrás: NAK közlemény

Kapcsolódó cikkek

Tömeges csőd fenyegeti a magyar gazdákat, ha a kormány nem lép

2024. augusztus 03. 19:07
Azonnali intézkedéseket sürget a magyar gazdák érdekszövetkezete: az időjárási viszontagságoktól kezdve, az alacsony felvásárlási árakon át, a túlbürkoratizált támogatási rendszerig óriási megpróbáltatásokkal néznek szembe a hazai termelők. A MOSZ szerint nem várhatnak tovább a gazdaságpolitikai reformok, különben nagy az esélye a csődhullámnak.

Ebből a magyar építőanyagból épülnek az ausztrál házak

2023. február 14. 13:19
A hazai faipar jelentős múltra tekint vissza, a jelen viszont már kevésbé fényes. Vannak azonban pozitív kivételek, a vásárosnaményi Swiss Krono gyár 35 éve sikeresen működik, évente körülbelül 380 ezer köbméter OSB lapot gyárt, amellyel a régió meghatározó szereplője. Az építőipar visszaesése és a drasztikusan megemelkedett energiaárak a vállalatot sem kímélik, de két, összesen 62 millió euró értékű beruházással inkább előremenekülnek, és 40 százalékkal növelik a kapacitásaikat, ráadásul új, innovatív termékkört is fejlesztenek. A Pénzcentrum Szabadné Kázmér Orsolyát, a Swiss Krono vásárosnaményi gyárának igazgatóját kérdezte a hazai faipar helyzetéről, a munkaerőpiaci kihívásokról és a gyár üzleti stratégiájáról.