A Kárpátok Egyezmény működésének 20. évét ünnepelte Belgrádban

2023. október 16. 14:55
A magyar kormány az elmúlt években sikeresen járult hozzá a Kárpátok védelmére és fenntartható fejlődésére irányuló közös törekvésekhez – jelentette ki beszédében Ökrös Oszkár, a Kárpátok Egyezmény Részes Felei Konferenciájának belgrádi ülésén.
A Kárpátok Egyezmény működésének 20. évét ünnepelte Belgrádban
A helyettes államtitkár szólt hazánk részvételéről az Egyezményhez kapcsolódó együttműködésben, kiemelve a 2017 és 2020 közötti magyar elnökség eredményeit. Elmondta: az elmúlt 50 évben egyértelművé vált, hogy a változó éghajlati viszonyok számos olyan kockázattal és hatással járnak, amelyek jelentősen veszélyeztetik az erdei ökoszisztémákat, a természeti erőforrásokat és az emberi közösségeket. Az élőhelyek biológiai sokféleséget veszélyeztető eltűnése, a felszínborítás megváltoztatása például egyik fő oka a klímaváltozásnak, azáltal, hogy csökkentik a szén-dioxid elnyelő képességet, s ezzel egy időben az éghajlatváltozás is visszahat az ökoszisztémák működésére.
 
Ökrös Oszkár a környezeti és fenntarthatósági szemléletformálás és oktatás kapcsán jelezte: Magyarország nyitott egy ifjúsági hálózat kialakítására, hozzátéve, hogy – a már jól ismert Duna nap mintájára – hazánk javaslatot tesz a Kárpátok Napja kijelölésére is. A nyári iskolák és táborok szervezésének lehetőségéről szólva, a résztvevők figyelmébe ajánlotta a magyar zöld óvodai és ökoiskolai programok Kárpátokra való kiterjesztésének lehetőségét is.
 
A 2003 óta működő Kárpátok Egyezmény tagállamai, számos nemzetközi szervezet vezetőivel együtt tekintették át a helyi és regionális szintű, valamint az európai szintű együttműködés erősítése érdekében tett két évtizedes erőfeszítéseket. A vita az éghajlatváltozás, a szennyezés és a biológiai sokféleség csökkenését célba vevő lehetséges jövőbeli cselekvések jegyében zajlott. Az ülés keretében elfogadott miniszteri nyilatkozat üdvözli a régió eredeti állapotban fennmaradt erdőleltárának kidolgozását, valamint a Kárpátok erdei ökoszisztémáinak, éghajlat-változási kockázatainak és alkalmazkodási lehetőségeinek felmérését, az abban foglalt ajánlásokkal együtt.
 
forrás: agrotrend.hu / AM

Kapcsolódó cikkek

A Pannonia Bio idén csaknem 1 millió tonna kukoricát vásárol a hazai termelőktől

2023. július 06. 11:46
Európa legnagyobb, egy telephelyen működő biofinomítója, a dunaföldvári Pannonia Bio az előzetes tervek szerint várhatóan július közepétől indítja el az új kukoricatermés felvásárlásának első jelentős hullámát a hazai gazdálkodók körében. Az innovációban a világ élvonalába tartozó vállalat bízik abban, hogy a tavalyi, aszályos évet követően kitart a tavasz óta tapasztalható kedvező időjárás, jól alakulnak a hozamok, megfelelő lesz a termés minősége. A termékeit a világ számos országában értékesítő vállalat továbbra is kiemelten ügyel a biztonságra, a kiváló minőségre, ezért a dunaföldvári telephelyen folyamatosan és szigorúan ellenőrzi az alapanyagokat.

Most a túl sok víz jelent gondot. A belvíz károsítja a repcét

2024. január 09. 15:28
A belvíz okozta károk már most egyértelműek.
 
Az elmúlt napok csapadékos időjárása belvizet okozott. A szántások, vetések tetején nagyon sok helyen csillog a víz, mert már nincs lehetősége a talajnak elnyelnie vagy elvezetnie azt – mondta Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei elnöke a boon.hu-nak.