A keresztény hit, a hagyomány és a kultúra egysége Szent István ünnepe

2024. augusztus 21. 13:27
Szent István ünnepe mindig a keresztény hit, a hagyomány és a kultúra ünnepe, azé a hármas egységé, amely a magyarság összetartozásának és megmaradásának fundamentuma - mondta az agrárminiszter az államalapítás ünnepe alkalmából tartott állami kitüntetések és szakmai elismerések átadóján augusztus 19.-én, hétfőn Budapesten.
A keresztény hit, a hagyomány és a kultúra egysége Szent István ünnepe
Nagy István a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartott rendezvényen hozzátette, "ezer éve, emberöltőkön át építjük a hazánkat, a közös otthonunkat, ezért az ezeréves keresztény magyar állam a nemzet közös alkotása". Egyúttal jelezte, hogy bár a világ változik, de vannak örök értékek, amelyekhez ragaszkodni kell, különösen most, amikor Európa egy része identitás- és értékválsággal küzd. Amikor keresztény templomokat zárnak be, hogy azokat bevásárlóközpontokká alakítsák. Amikor az abnormálisról akarják elhitetni, hogy az a normális - fogalmazott a miniszter.
Arra a felvetésre, hogy Európa merre halad tovább, Nagy István kiemelte, "mi magyarok azon az úton megyünk tovább, amelyet Szent István bátor döntéssel és bölcs előrelátással jelölt ki számunkra". Szabadság és a szabad önrendelkezés, a hit, a kultúra, a hagyományok tiszteletben tartása - sorolta a Szent István-i út alapköveit a miniszter, aki úgy vélte, számunkra ez a megmaradás útja, amelyre Európának is újra rá kellene találnia, amíg nem késő. Nagy István megfogalmazása szerint augusztus 20. igazi örömünnep, amikor "a magyarság legmeghatározóbb történelmi eseményére emlékezünk: a független, keresztény magyar állam megalapítására".
 
"István király a magyar állam megalapításával arra tanított bennünket, hogyan teremthetünk magunknak otthont Európában" - hangoztatta a miniszter.Hozzátette, hogy ezer éve ezt az otthont építjük tovább: mindennapi, áldozatos munkával, tudományos felfedezésekkel vagy világraszóló sportteljesítményekkel.
 
Felidézte, hogy az elmúlt hetekben az ország egy emberként szurkolt az olimpiai sportolóknak, akik bajnokként, ezüst- vagy bronzérmesként, pontszerzőként fantasztikus teljesítményeket nyújtottak. Jelezte: hasonlóképpen büszkék lehetünk az agráriumban tevékenykedőkre is. A magyar gazdák megküzdve az időjárás viszontagságaival, az aszállyal az idén is gondoskodtak, hogy "legyen elegendő kenyérgabonánk, és kerüljön kenyér minden magyar család asztalára".
Nagy István hangsúlyozta, "biztosított a kenyerünk, biztosított tehát a jövőnk." Hiszen a kenyér a biztonság, a jövő és a megmaradás üzenetét hordozza. A magyaroknak azonban ennél is többet jelent, mert "nekünk a kenyér az maga az élet" - mondta.
 
Rámutatott, hogy ezért is forrt össze Szent István király ünnepe az aratófelvonulások és a kenyéráldás hagyományával.
Az eseményen Nagy István az Agrárminisztérium és a kormány nevében megköszönte a magyar mezőgazdaságban és élelmiszeriparban dolgozóknak, hogy áldozatos munkájukkal jó minőségű élelmiszereket adnak a magyar nemzet számára.
"A mai ünnep, Magyarország születésnapja mindannyiunké" - mondta a miniszter, aki a képzeletbeli születésnapi gyertyákat elfújva a Himnuszt idézte mint jókívánságot: "Isten, áldd meg a magyart, jó kedvvel, bőséggel".
A tárcavezető a rendezvény végén kitüntetéseket adott át.
 
A Sulyok Tamás köztársasági elnök által adományozott Magyar Érdemrend tisztikereszt kitüntetésben részesült Aradi Csaba, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi docense és Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára. A köztársasági elnök által adományozott Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át Balázs Klára, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának címzetes egyetemi tanára, Bodonovits István, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrum osztályvezető főorvosa, Bognár Lajos Levente, állatorvos, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkárságának tanácsadója és Csóka György Levente, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének tudományos tanácsadója, illetve Friedrich László Ferenc, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének igazgatója, valamint Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség nyugalmazott főtitkára.
Átadták a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést is, amelyben mások mellett Kovács Attila, a Magyar Távirati Iroda fotóriportere, a Nimród Fotóklub Egyesület alapító tagja is részesült.
Nagy István az eseményen átadta még egyebek mellett a Magyar Ezüst és Bronz Érdemkereszt kitüntetéseket, az Életfa Emlékplakett arany, ezüst és bronz fokozatát és miniszteri elismerő okleveleket is.
 
Az elsimerésben részesülők listája itt olvasható.
 
Az ünnepségen készült fotók itt elérhetők.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Figyelem! A piros fokozatnak megfelelő heves zivatarok is kialakulhatnak!

2023. július 13. 12:48
Egy érkező hidegfront mentén nagy területen, kiterjedten, több hullámban várható zivatarok, heves zivatarok kialakulása. A legvalószínűbb forgatókönyvek szerint a nap második felére egyre inkább a déli, délkeleti, illetve keleti tájakra korlátozódhatnak a leghevesebb zivatarok. Késő estére északnyugaton már nagyobb területen stabilizálódhat a légkör. A legintenzívebb cellák környezetében nagy méretű jég (néhol >5 cm átmérőjű), szélvihar (80-100 km/h, helyenként >100 km/h), illetve felhőszakadás (~20-40, néhol >50 mm-t meghaladó csapadékmennyiség) is lehetséges. 
 

GFM: a családok megtakarításainak védelme és a pénzügyi tudatosság fokozása érdekében egy hónap múlva kezdik meg a bankok a lakosság kötelező tájékoztatását

2023. augusztus 31. 15:05
A kormány elkötelezett a családok védelme mellett, ezért ösztönözni és segíteni kívánja a háztartásokat abban, hogy megtakarításaikat értékálló eszközökbe fektessék, hiszen a szankciós infláció miatt a lakosságnál lévő mintegy 7 ezer milliárd forintnyi látra szóló bankbetét jelentősen veszít értékéből – hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).