A magyar élelmiszeripar stratégiai ágazat
2024. március 06. 13:18
A VI. SIRHA Budapest Expo remek lehetőséget teremt arra, hogy a magyar élelmiszeripar szereplői bemutassák a fejlesztéseiket, és a legmodernebb technológiák alkalmazását - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium államtitkára a nemzetközi kiállításon, kedden, az Agrárminisztérium standjának megnyitóján.

Dr. Nobilis Márton kijelentette, ebben az Európai Uniós ciklusban minden korábbinál nagyobb összegű forrás áll a magyar élelmiszeripar rendelkezésre, amely lehetőséget biztosít arra, hogy mind a legnagyobbak, a nemzeti bajnokok, mind a kicsik, mind a közepesek megvalósíthassák azokat a fejlesztéseket, amelyekkel később még sikeresebbé és még erősebbé tehetik az ágazatot. A Nemzeti Bajnokok program pedig új lehetőséget biztosít arra is, hogy még több biztonságos, hazai alapanyagokból előállított, magas minőségű élelmiszer jusson el a magyar családokhoz. Kiemelte, a hazai élelmiszeripar egy rendkívül heterogén ágazat, és a csaknem 4 ezer vállalkozás teljes árbevétele meghaladja a 6,4 ezer milliárd forintot.

Az államtitkár üdvözölte a Nébih munkáját és kiemelte, hogy a minőségi élelmiszeripar mellett az élelmiszerbiztonság is rendkívül fontos. A hivatal az Agrárminisztérium háttérintézményeként országos hatáskörben felügyeli az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását, küzd az élelmiszerhamisítások és a feketegazdaság ellen. Hozzátette, hogy a 2016-ban elindult Maradék nélkül programnak köszönhetően, 27 százalékkal csökkent az élelmiszerpazarlást. Azonban még mindig ott tartunk, hogy 400 ezer főt etethetnénk meg háromszor egy nap bőségesen abból az élelmiszerből, amit kidobunk, ezért is rendkívül fontos ebben a témában a figyelemfelhívás, a további szemléletformálás és az edukáció.
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Milyen szerepe van a helyi alapanyagoknak a vidéki vendéglátásban?
2023. augusztus 25. 15:39
A Turizmus Bulletin 2023. évi 2. számának egyik tanulmányában a rövid alapanyagellátási lánc fontosságát mutatta be a szerző a magyar vidéki vendéglátás rendszerében.
Amint azt az ágazati felmérések igazolják, a fogyasztói kereslet folyamatosan növekszik a környezetbarát élelmiszerek iránt, mindez pedig számos változást hozott a vendéglátásmenedzsment területén is.
Augusztus 13-tól lehet pályázni a kisebb feldolgozó üzemek fejlesztésére
2024. július 15. 15:11
Az Agrárminisztérium 50 milliárd forintos forrással hirdette meg a „Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása” című felhívást, melynek keretében a feldolgozóüzemek és kistermelők élelmiszer előállításhoz kapcsolódó kisebb beruházásait támogatja. Egy hónap múlva, augusztus 13. és augusztus 26. között nyílik meg a támogatási kérelmek benyújtásának lehetősége.